Vanaf 20 januari mogen de poorten van de kastelen en buitenplaatsen hopelijk weer open voor publiek. Tot die tijd is er gelukkig ook veel te genieten op afstand, via leuke video’s op het internet over het mooie erfgoed van Nederland en België. Maar hoe vind je al die leuke filmpjes? Geen nood, we maakten een kleine selectie om je een beetje op gang te helpen!

De Schatkist van Gelderland

In de serie De Schatkist van Gelderland laat het Geldersch Landschap & Kasteelen de mooiste parels van de provincie zien. Hierboven de aflevering waarin hovenier Gerard Achterstraat vertelt over de bijzondere schelpengalerij in het prachtige park Rosendael. Bekijk op deze pagina alle uitzendingen terug!

Van Rossem Vertelt: Kasteel de Haar in oorlog

De bekende historicus Maarten van Rossem presenteerde op RTV Utrecht een rubriek Van Rossem vertelt. In deze aflevering bezoekt hij Kasteel de Haar en gaat hij op zoek naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maarten bezoekt in andere afleveringen ook Kasteel Amerongen, Huis Doorn en Paleis Soestdijk.

MuseumTV: Kasteel Hoensbroek

Op Museum TV zijn veel mini-documentaires te vinden over kasteelmusea. Ook Kasteel Hoensbroek kwam aan bod. In dit filmpje zie je slotbewaarder Wiel, conservator Anne Rose Orbons en educatief medewerkster Jody Martens die over het kasteel vertellen. Bekijk hier meer filmpjes van MuseumTV.

Ridders van Gelre op Slot Loevestein

Omroep Gelderland zendt de serie Ridders van Gelre uit, waarin Bas Steman en René Arendsen duiken in de fascinerende geschiedenis van de grootste provincie van Nederland. Gelderland staat bekend om zijn mooie kastelen, logisch dat deze ook figureren in het tv-programma! Hierboven een fragment uit de uitzending over de Bommelwaard en de Hollandsche Waterlinie, waarin Slot Loevestein een belangrijke rol in speelde. Bekijk hier de hele uitzending.

TV Limburg bij Alden Biesen

Omdat Belgische kastelen zeker niet mogen ontbreken hier deze korte reportage over het indrukwekkende kasteel Alden Biesen, gemaakt door TV Limburg BE.

Natuurlijk Noord-Holland: Huis te Manpad

Natuurlijk Noord-Holland was een tv programma op RTV Noord-Holland. In deze afleviering bezoeken boswachter Marijke Postma en Presentator Stephan Roest het landgoed Huis te Manpad.

Deftige Dieren op Kasteel Amerongen

Welke dieren leefden er op en om het fraaie Kasteel Amerongen en hoe gingen de adellijke bewoners daarmee om? In deze film, behorende bij de themarondleiding Deftige Dieren (juni-dec 2019), geeft Jort Kelder een inkijkje in het dierenleven op het adellijk Huys vanaf de 17de eeuw en laat o.a. zien dat het standsverschil bij de mensen ook gold voor de dierenwereld: huisdieren werden vorstelijk vertroeteld en woonden upstairs bij hun baasjes, de andere dieren op het kasteel verbleven net als het personeel downstairs.

bron kopfoto: pixabay

TuinTuin