De Kracht van Kronieken: Het oudste geschiedenisboek van Gelderland keert terug in Huis Bergh

In 2017 kocht Kasteel Huis Bergh een uitzonderlijk handschrift met een imposante verzameling geïllustreerde kronieken, of geschiedverhalen. Hoogtepunt van de verzameling is de Cronijk van Gelre, het alleroudste geschiedenisboek van Gelderland. Misschien was het bedoeld voor graaf Willem II van den Bergh, een van de voormalige bewoner van kasteel Huis Bergh. Met de aankoop keert het boek weer terug naar huis, zou je kunnen zeggen. Van 21 augustus t/m 14 november 2021 kun je het boek met eigen ogen zien in de expositie Kracht van Kronieken – Het oudste geschiedenisboek van Gelderland komt thuis

Slot Loevestein opgenomen in landelijk Canonnetwerk

Op 22 maart 2020 werd Loevestein met de topstukken van Hugo de Groot onderdeel van het museumnetwerk van de Canon van Nederland. Een officieel moment kon toen door de eerste lock- down niet plaatsvinden. Loevestein directeur Ed Dumrese: “Nu de coronamaatregelen een jaar later nog van kracht zijn, hebben we daar iets op bedacht. Een officiële toetreding tot de Canon op afstand, coronaproof en vastgelegd in een video.”

Kasteel de Haar eert Pierre Cuypers

Dit voorjaar zet Kasteel de Haar Pierre Cuypers op een voetstuk tijdens de expositie ‘Torendol’. De alom geprezen, maar ook bekritiseerde, architect werd niet voor niets Torendolheid verweten. Bij Kasteel de Haar is met eigen ogen de voorliefde van Cuypers voor torens en dramatische dakenlandschappen te zien tijdens de expositie Torendol.

Muiderslot

Juni boordevol activiteiten bij Rijksmuseum Muiderslot

In juni staat Rijksmuseum Muiderslot weer bol van de activiteiten voor jong en oud. Kom koken, knutselen, picknicken, spelen, feestvieren of genieten van muziek of yoga. En oh ja: vergeet met al deze leuke activiteiten natuurlijk niet om ook het kasteel te bezoeken. Want Rijksmuseum Muiderslot is een van de mooiste en best bewaarde kastelen van ons land.

10 x slapen in een kasteel in Nederland

Wat is er sprookjesachtiger dan overnachten in een echt kasteel? Nederland kent prachtige kasteelhotels, van super de luxe sterrenaccomodaties tot charmante bed & breakfasts. In bijna iedere provincie is wel een unieke locatie te vinden, vaak in het groen en ver weg van de dynamiek van de stad. Trek er op uit en dompel jezelf onder in de weelde van rust, ruimte en historie. Wij zetten 10 kasteelovernachtingen in diverse prijsklassen voor je op een rij.

Het kogelgat van Château St. Gerlach

Als kind hoorde Camille Oostwegel sr. al over een mysterieus kogelgat dat zich in een spiegel van het kasteel Château St. Gerlach moest bevinden. Jaren later, toen Oostwegel eigenaar werd van het chateau ontdekte hij tot z’n verbazing dat het gat nog steeds in de spiegel zat. Hoe kwam het daar? Wat was er gebeurd? In de documentaire ‘Het Kogelgat van Château St. Gerlach’ wordt het bijzondeverhaal achter het kogelgat minutieus ontrafeld.

Mei-maand feestmaand bij Rijksmuseum Muiderslot

In mei viert het Muiderslot veel speciale dagen! De maand begint met de meivakantie waarin kinderen de baas zijn. Tijdens Moederdag zet het slot alle moeders en oma’s in het zonnetje. Op Hemelvaartsdag kun je het kasteel komen bestormen en beide Pinksterdagen ben je welkom op een Middeleeuws kasteelfeest met ridders en jonkvrouwen, muziek en allerlei doe-activiteiten. Kids zijn extra welkom in het kasteel op zondag op 16 en 30 mei bij speciale creatieve workshops zoals het bouwen van een kasteel met suikerklontjes.

Bomenlaan van Paleis Het loo

Oude bomen bij Paleis Het Loo krijgen tweede leven

Langs de stallenlaan van Paleis Het Loo staan prachtige monumentale eiken en beuken. Een prachtig gezicht en beeldbepalend voor de entree van het paleiscomplex. Toch heeft de bouwer van het kasteel, Stadhouder-Koning Willem III dit beeld nooit zo gezien. Want wat nu een statige oude bomenrij is, was ooit een laan met jonge aanplant. Dat beeld komt – noodgedwongen – weer terug, want veel bomen zijn er slecht aan toe. Het Paleis kiest ervoor om de hele laan in één keer te vervangen. Dat is even schrikken, maar het hout krijgt een tweede leven.

De Freylemaborg gerestaureerd

Ken je de Fraeylemaborg in Slochteren? Het is een van de meest noordelijke kastelen – in Groningen noemen ze dat borgen – van ons land. Het statige huis is te bezoeken en biedt een inkijkje in de wereld van de adellijke bewoners van vroeger en in het parkbos kun je prachtige wandelingen maken. Het hele complex ligt er mooier bij dan ooit, want de afgelopen jaren zijn de borg en de bijgebouwen volledig gerestaureerd. Een nieuwe korte documentaire laat zien wat daar allemaal bij kwam kijken.