Het leven is goed in het Brabantse land, is de tekst van een Brabantse evergreen. En daar is geen woord aan gelogen, want de katholieke Brabanders houden met heel hun hart van het goede leven. Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat deze provincie in vroeger tijden zwaar te lijden had onder oorlogsgeweld. Geen andere provincie van Nederland was zo vaak het toneel van strijd en geweld als dit voormalige hertogdom. Tijden veranderen en gelukkig leven de Brabanders nu in vrede en voorspoed. Diverse kastelen getuigen nog van die grimmige tijden, maar tegenwoordig zijn het juist plaatsen waar het bourgondische Brabantse leven kan worden gevierd!
De Brabantse hertogen trokken tussen 1200 en 1568 vaak ten strijde om hun machtspositie te bewaken of te behouden. Ook tijdens de Republiek was het vaak onrustig, omdat de streek voornamelijk als werd gezien als wingewest en militaire bufferzone. Pogingen om de bevolking van Noord-Brabant protestant te maken mislukten, wat voor het rijkere Holland mede de aanleiding was om de Brabanders zowel financieel als cultureel continu te verzwakken. Noord-Brabant werd ook niet toegelaten als provincie en deelde dus niet mee in de rijkdom van de Gouden Eeuw.
Ondanks die tegenstand heeft Noord-Brabant zich vanaf de 19de eeuw sterk ontwikkeld als regio waar industrie en technologie tot bloei kwam. Met de stijging van de welvaart na de Tweede Wereldoorlog steeg ook de belangstelling voor het overgebleven historische erfgoed. Zodoende kunnen we nog steeds genieten van de prachtige Brabantse kastelen en buitenplaatsen!
Top-5 de mooiste kastelen en buitenplaatsen van Noord-Brabant
Ook de moeite waard zijn
Handige links
Wil je weten wat je nog meer kunt doen in de provincie Noord-Brabant? Kijk dan op www.visitbrabant.com.
Kijk voor meer informatie en alle kastelen (ook niet toegankelijke) van Noord-Brabant op:
kopafbeelding: Kasteel Helmond Johan Bakker / CC BY-SA