Hoewel de museumkastelen vanaf 1 juni de poorten weer mogen openen vindt de jaarlijkse ‘Dag van het Kasteel’ (Tweede Pinksterdag 1 juni 2020) dit keer in digitale vorm plaats. Het thema dit jaar: Bezet & Bevrijd, kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45.


Op de ‘Dag van het Kasteel‘ (ieder jaar op Tweede Pinksterdag) opent de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) traditioneel samen met eigenaren en beheerders van kastelen de poorten van de prachtige kastelen, buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek. Vorig jaar deden maar liefst 150 locaties over het hele land mee aan het evenement. Tienduizenden bezoekers vergaapten zich aan de bijzondere kastelen, de vaak prachtige tuinen en genoten van speciale rondleidingen, optredens en demonstraties.

Bombardement op Kasteel Zuylenstein in 1945

Dag van het Kasteel virtueel

Dit jaar ziet de Dag van het Kasteel er echter anders uit, want vanwege de corona-maatregelen heeft organisator NKS moeten besluiten om de dag alleen virtueel te organiseren. Een terecht besluit, maar wel jammer omdat niets een bezoek aan een van de vele bijzondere kastelen en buitenplaatsen kan vervangen.

Website met oorlogsverhalen

Een geluk bij een ongeluk is misschien dat het eerder gekozen thema van dit jaar, ‘Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940 – ’45’, zich goed leent om via internet uit te werken. Via een speciale website vertellen de deelnemende kastelen leuke, spannende, ontroerende en informatieve verhalen over hun locatie tijdens de oorlog. Wist je bijvoorbeeld dat diverse kastelen aan het eind van de oorlog juist door de bevrijders zijn gebombardeerd? Een tragisch lot, dat bijvoorbeeld het eeuwenoude Kasteel Zuylestein trof. Met deze website krijg je vanuit je luie stoel toch een mooi overzicht van de kastelen in oorlogstijd!

Verdieping en achtergrond

Voor wie de diepte in wil is er naast de themawebsite is er ook een online krant (PDF) beschikbaar, met een interessante beschouwing door prof. dr. Hanneke Ronnes en dr. Conrad Gietman over de manier waarop er lange tijd over erfgoed en kastelen gedacht werd.

Meer informatie op dagvanhetkasteel.nl

bron: NKS
kopbeeld: eigen collage/RCE

TuinTuin
Ook leuk om te lezen