Het Vechtstreekmuseum bestaat in 2020 alweer 25 jaar. Van 23 februari t/m 13 september is de gehele benedenverdieping daarom ingericht voor de speciale tentoonstelling De Vecht – Nieuwe PARELS blootgelegd.

Deze jubileumtentoonstelling bevat unieke stukken uit of over de Vechtstreek, veelal uit particuliere collecties, die nog nooit eerder in het Vechtstreekmuseum zijn tentoongesteld. De tentoonstelling bestaat uit drie schatkamers met als thema’s: inspiratie, verbeelding en herinnering.

Drie schatkamers in het Vechstreekmuseum

In de eerste schatkamer is vooral werk te zien van landschapsschilders die erop uittrokken om schetsen te maken, die ze later in hun atelier in olieverf uitwerkten. De Vecht diende hierbij vooral als inspiratiebron.

De tweede schatkamer toont werk van bekende schilders die erop uittrokken om in de natuur zelf te gaan schilderen. In deze schatkamer worden ook objecten als tegeltableaus, vazen en glaswerk getoond waar verbeelding steeds een belangrijke rol bij speelt.

En in de derde schatkamer zijn diverse gedenkpenningen te zien die al vanaf het midden van de 16de eeuw gebruikelijk waren bij huwelijken of huwelijksjubilea. Ook geboorte-, doop-, en overlijdenspenningen horen daartoe. Zij vormen een eeuwenlange herinnering.

Bij de tentoonstelling wordt ook een jubileumboek uitgegeven: Eeuwige Schoonheid aan de Vecht.

Dit boek bevat achtergrondinformatie over de schilders uit de tentoonstelling en prachtige verhalen over de Vechtstreek, de beroemdste gebouwen en anekdotes over de diverse dorpen en steden langs de rivier. Het grote aantal hoogwaardige afbeeldingen maken deze publicatie tot een mooi “kijkboek”.

Meer informatie op www.vechtstreekmuseum.nl

TuinTuin