Tijdens een zware storm op 9 februari 2020 waaide de eeuwenoude ‘slangenmuur’ van landgoed Schaep & Burgh in ’s Graveland gedeeltelijk om. Nu, ruim een jaar later, kan eigenaar Natuurmonumenten met het herstel van het bijzondere rijksmonument beginnen. Daarvoor worden deels de originele en deels nieuw gebakken stenen gebruikt. “Als alles meezit, kunnen bezoekers deze zomer weer genieten van de slangenmuur” aldus tuinbaas Johan van Galen Last.
Een ravage
Tuinbaas Johan van Galen Last wist niet wat hij zag, toen hij op 9 februari 2020 de omgewaaide muur ontdekte. De stukken muur lagen als een puzzel over de grond verspreid, met de afgebroken leibomen er nog op. “Als het gaat stormen ben je overal op voorbereid. Welke bomen zullen er omgaan? Maar dit…”, vertelde aangeslagen de tuinbaas. Met het omvallen van de muur waren ook de zorgvuldig gesnoeide en geleide fruitbomen afgebroken, een slag voor de vrijwilligers die deze bomen verzorgden.
Unieke slangenmuur
De slangenmuur van landgoed Schaep en Burgh stamt uit circa 1730 en was – net als andere slangenmuren – bedoeld om leifruit tegenaan te laten groeien. De slingering van de muur diende voor de stevigheid maar vooral voor de beschutting van zonminnende fruitbomen, die in de op het zuiden gerichte nissen beter groeiden. Andere slangenmuren vind je o.a. bij Slot Zuylen in Utrecht, bij Landgoed Beeckestijn te Velsen en bij Huis te Manpad in Heemstede. De slangenmuur van Schaep en Burgh is extra bijzonder, omdat het met 3,5 meter de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland is.
Restauratie van de slangenmuur
Het ontmantelen van de omgevallen muur was een enorme klus. Vrijwilligers bikten wekenlang de stenen uit de mortel om deze te kunnen hergebruiken. Ongeveer de helft van de oude stenen kan weer gebruikt worden voor de opbouw. De nieuwe stenen komen uit een Hollandse steenbakkerij en verschillen niet in aanzicht en grootte. Van Galen Last: “Ik kan niet wachten om nieuwe fruitbomen tegen de muur aan te planten. Als alles meezit, kunnen bezoekers deze zomer weer genieten van de slangenmuur.”
Wil je meer weten over landgoed Schaep en Burgh? Lees dan dit artikel.