Jort Kelder met baron Bentinck van Schoonheten

In de vierdelige documentaireserie van de AVRO ‘Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan‘ portretteert Jort Kelder oude adellijke geslachten in hun streven om de familie, ‘het huis’ en hun eeuwenoude tradities in stand te houden. De vier families geven de kijker een blik in hun leven en familiegeschiedenissen, waardoor niet alleen het verhaal van hun geslachten, maar ook een verhaal over Nederland wordt verteld. 

Nederland telt zo’n tienduizend mensen van adel en twintigduizend patriciërs. Het aantal adellijke achternamen is in de afgelopen anderhalve eeuw wel gehalveerd en ‘nette families’ die nog leven als vroeger, op kasteel of buitenplaats, zijn schaars aan het worden.

Jort Kelder over zijn nieuwe serie ‘Van oud geld, de dingen, die niet voorbijgaan’

In de eerste aflevering, die afgelopen weekend werd uitgezonden, bezoekt Jort Kelder o.a. Kasteel Ruurlo. Dit indrukwekkende bouwwerk was tot de jaren 70 eigendom van de familie Van Heeckeren, die het na 500 jaar bewoning moest verkopen. De familie is nog wel eigenaar van het landgoed waar het kasteel zich bevindt. Ook gaat Jort naar Huize Boschoord, eigendom van de familie van Eysinga. Zij hebben lang nagedacht over een nieuwe bestemming voor het huis. Verder is er aandacht voor de familie Bentinck van Schoonheten, waarvan W. baron Bentinck van Schoonheten de stamoudste is.

De afleveringen zijn hier terug te kijken:

https://www.avrotros.nl/van-oud-geld-de-dingen-die-niet-voorbij-gaan/gemist/

TuinTuin