Kasteel Hernen met virtuele hoektoren

Kasteel Hernen presenteert een nieuwe audio-, film- en lichtshow waarmee het verhaal van de verdwenen hoektoren tot leven wordt gewekt. Tijdens deze meeslepende belevenis maak je kennis met de 18de-eeuwse bewoners van het kasteel en het drama dat zij hebben doorstaan.

De verdwenen hoektoren van Hernen

Kasteel Hernen stamt uit de 14de eeuw en bestond, net als zoveel kastelen in die tijd, uit een grote vierkante donjon met daaromheen een gracht. In later eeuwen werden meerdere gebouwen aangebouwd, waaronder een grote zaal en diverse andere vertrekken. Zo ontstond de bekende kasteelvorm, compleet met binnenplaats, slotgracht en tuin. Omdat het kasteel nooit direct in een frontlinie heeft gelegen zijn de gebouwen nog helemaal intact. Eén onderdeel is echter verdwenen: de hoektoren of donjon waarmee het kasteel ooit begon. Deze is omstreeks 1750 ingestort, vermoedelijk omdat de constructie was aangetast tijdens verbouwingen.

Kasteel Hernen met de verdwenen hoektoren (beeld: © Geldersch Landschap & Kasteelen)
Kasteel Hernen anno nu (beeld: © Geldersch Landschap & Kasteelen)

Terugkeer van de donjon

Over de herbouw van de verdwenen hoektoren werd al lang gesproken. Voor- en tegenstanders van de herbouw hebben zich tijdens een symposium in 2015 gebogen over het dilemma. Het was toentertijd zelfs een trending topic op Twitter. Het merendeel van de reacties was positief over de herbouw. De toren komt dan ook terug! Echter niet in fysieke staat, maar wel in virtuele vorm. 

Nieuwe spectaculaire beleving 

De nieuwe publiekspresentatie is onderdeel van een rondleiding in het kasteel met een pratende lantaarn. Die neemt je mee naar een zolder die tot nu toe gesloten bleef en waar je nu de nieuwe show kunt zien én horen. Voor een bezoek aan het kasteel met een rondleiding door de pratende lantaarn moet op de website van kasteel Hernen (glk.nl/hernen) een tijdslot worden gereserveerd.  

Jubileumjaar

Kasteel Hernen is in 1940 geschonken aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen die in datzelfde jaar is opgericht. Kasteel Hernen was daarmee het eerste bezit van de stichting die daarna voor vele kastelen en monumenten in Gelderland een vangnetfunctie vervulde en nog steeds vervult.  De nieuwe publiekspresentatie over de verdwenen hoektoren is een van de jubileumactiviteiten in het jaar dat de stichting precies 80 jaar bestaat. 

Foto van de openingshandeling met Commissaris van de Koning, John Berends, burgemeester gemeente Wijchen, Marijke van Beek, en directeur-bestuurder GLK, Peter van den Tweel. (Foto: T. Rothengatter)

Bezoekersinformatie
Kasteel Hernen
Dorpsstraat 40
6616 AH Hernen
hernen.glk.nl


TuinTuin
Ook leuk om te lezen