De ontsnapping van Hugo de Groot in 1621 is het bekendste verhaal van Slot Loevestein. Maar hij was zeker niet de enige gevangene die ooit uit het stoere Middeleeuwse slot ontsnapte. Gewapend met een koffer vol verhalen én attributen nemen de gidsen van Slot Loevestein je deze zomer mee in het thema ‘Gevangen en Vrijheid’. 

“Mijn dekens heb ik in repen gescheurd en aan elkaar geknoopt. Vanuit mijn gevangenis raam zie ik dat de gracht vol zit met wier en ik weet dat ik niet kan zwemmen maar toch zal ik nog één ontsnappingspoging wagen…” Predikant Samuel Prince in 1625 gevangen in Staatsgevangenis Loevestein

75 jaar vrijheid in tijden van Corona

Elke dag vertellen de Loevestein gidsen om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur het zomerverhaal. Juist dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid vieren, hebben we ervaren hoe het is om in quarantaine te zitten, om niet naar school te kunnen gaan en om dingen die we voorheen als vanzelfsprekend beschouwden opeens te moeten laten. Vind je thuisquarantaine vergelijkbaar met gevangen zitten? Mag je in dit land je mening geven zonder opgepakt te worden door de politie? Wat zit er precies in de koffer? Onder andere brieven dus. Geënsceneerde brieven van de bewoners van Loevestein door de eeuwen heen. Wat betekende vrijheid voor hen?

Speeddaten met Hugo en Maria

Thuiswerken, tussen rondrennende kinderen en lawaai? Daar kan Hugo de Groot over meepraten! 400 jaar geleden was het niet anders toen hij op Slot Loevestein gevangen zat, samen met zijn gezin. Wil je weten hoe hij er mee om ging? Wat zijn favoriete boek of meest waardevolle bezit was? Hoe Maria de kinderen bezighield in gevangenschap? En hoe ze nou precies die ontsnapping hebben voorbereid? Deze zomer kun je speeddaten met Hugo en Maria op Loevestein. Stel de rechtsgeleerde en zijn vrouw 1 op 1 of als huishouden alle vragen die je hebt. Natuurlijk op veilige afstand. Bekijk de data waarop ze er zijn op de website. Kun je niet naar Loevestein toe? Op de Loevestein Facebookpagina beantwoorden Hugo en Maria vragen in video’s. 

Bezoekersinformatie
In de zomervakantie, van 11 juli t/m 30 augustus 2020, is Loevestein dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur.

Adres
Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Online reserveren
Wegens het corona-virus is heel Loevestein op dit moment alleen toegankelijk met een online gereserveerd entreebewijs en een tijdsblok ticket. Per uur zijn er 100 tijdsblok tickets beschikbaar die toegang geven tot de hele vesting, inclusief het kasteel, de tentoonstelling ‘Opgegraven!’ en het horeca terras. Je reserveert een tijdsblok ticket voor je aankomst bij de entree, daarna kun je tot sluitingstijd blijven.

Kijk voor meer informatie op: www.slotloevestein.nl/tickets

kopfoto: ©Slot Loevestein / Renny de Graaff

TuinTuin