In het weekend van 5 en 6 september 2020 is het weer Pruimenweekend bij Rijksmuseum Muiderslot. Naast proeven van de pruimenoogst, bieden lokale verkopers en een imker heerlijke duurzame producten aan op een boerenmarkt.

Tot in de pruimentijd!

Wist je dat het gezegde ‘Tot in de pruimentijd’ onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van het Muiderslot? Een van de beroemde bewoners van het kasteel was de dichter en schrijver P.C. Hooft. Hij woonde er in de 17e eeuw en ondertekende zijn brieven met de groet ‘Tot in de pruimentijd’. Hiermee verleidde hij zijn vrienden om vanuit Amsterdam naar Muiden te komen en daar te snoepen van de oogst uit zijn pruimenboomgaard. Suiker was in die tijd nog een luxe product, dus de zoete smaak van de sappige pruimen was een ware sensatie.

Programma

Tijdens het Pruimenweekend zijn er corona-proof tuinrondleidingen door tuinconservator Henk Boers. Nieuw zijn de ‘niet-te-pruimen tours’ en de kookdemonstraties door kasteelkok Siebren. Ook zijn er workshops foto’s maken met je telefoon. Er is bovendien live muziek en voor kinderen is er een tuinsafari te boeken of een speurtocht door kasteel en tuinen.

Praktische informatie

Beide dagen staat de poort van het kasteel open tussen 10 en 17 uur. Boek vooraf via muiderslot.nl een kaartje, zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt. Vanwege corona is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Alleen dit weekend kunnen de rondleidingen en tuinsafari’s ter plekke worden gereserveerd. De kosten zijn €5,- per persoon, exclusief entree. De workshops, boerenmarkt, proeverijen en muziek zijn inbegrepen in de entreeprijs.

TuinTuin
Ook leuk om te lezen