Op 12 en 13 september is het Open Monumentendag, één van de grootste jaarlijkse culturele evenementen in Nederland. Het thema voor 2020 is ‘Leermonumenten’. Ook de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) laat zich zien tijdens deze dagen, door voor het tweede achtereenvolgende jaar de Groene Monumentendagen te organiseren.

Kasteeltuinen

Ook dit jaar heeft de NTs wederom een aantal monumentale tuinen bereid gevonden om het weekend van 12/13 september, of één van de twee dagen, open te zijn voor het publiek. Deze prachtige groene monumenten horen veelal bij een buitenplaats, een boerderij, een klooster, kasteel of landgoed. Hier ligt eeuwenoude kennis opgeslagen van moestuinen, fruitteelt, grachtenstelsels, vijvers en andere waterpartijen. Onder de deelnemende kastelen o.a. Landgoed Zuylenstein, Hof van Hackfort, Kasteeltuin Neerijnen en Kasteel Geldrop.

Belangrijk Groen Erfgoed

Met de Groene Monumentendagen wil de NTs laten zien hoe belangrijk groen erfgoed is voor onze samenleving. Zeker nu de klimaatverandering doorzet en de monocultuur in landschap en tuinen oprukt. De NTs doet er daarom alles aan om onze groene monumenten te beschermen en de kennis daarover te vergroten.

Veilig een tuin bezoeken

Wilt u tijdens Open Monumentendag een groen monument bezoeken? Kijk dan op de NTs-website of de website van Open Monumentendag om te kijken welke tuinen open zijn en wanneer. Niet iedere tuin is beide dagen open, en ook de openingstijden kunnen verschillen. Verder vraagt de NTs om tijdens uw bezoek de maatregelen van het RIVM te volgen. Alleen zo kunt u te voorkomen dat u ziek wordt of iemand anders besmet. Houd 1,5 meter afstand, volg eventuele looproutes en blijf thuis bij klachten.

Klik hier om alle tuinen te bekijken die u tijdens de Groene Monumentendagen kunt bezoeken!

TuinTuin