In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan de renovatie van de Oostparterre in de kasteeltuin van het indrukwekkende 17de eeuwse Kasteel Middachten in De Steeg. Het gazon is verdiept, de oude zandstenen muurtjes zijn weer teruggebracht en het vak tussen de Rozentuin en de Oostparterre is voorzien van nieuwe beplanting en paden.

Oosterparterre

In de tuin van het particulier bewoonde Kasteel Middachten vielen steeds meer bomen weg in het vak tussen de Rozentuin en de Oostparterre. Architect Peter Verhoeff kreeg de opdracht voor de herinrichting van dit vak. Het denkproces met de familie en de beheercommissie resulteerde in een breder plan, waarbij ook de Oostparterre werd betrokken.

Veranderende tuinmode

De geschiedenis van die Oosterparterre, dat wil zeggen een strook tuin aan de oostkant van het kasteel, laat goed zien hoe de tuinmode in de loop de eeuwen veranderde. Ten tijde van de eerste grote herbouw van het kasteel, eind 17de eeuw, was de franse barokstijl in zwang, met symmetrische vakken en kort gesnoeide buxushagen. In de 19de eeuw was de Engelse landschapsstijl in de mode, met kronkelende paden, en wilde bossages met hoge bomen. Ook de Oosterparterre onderging diverse transformaties, in onderstaande video over de renovatie vertelt rentmeester Age Fennema daar meer over.

Video over de renovatie van de Oosterparterre in de tuin van Kasteel Middachten

Vierde tijdlaag

In de loop van 2020 wordt verder nagedacht over de nieuwe invulling van het teruggebrachte verdiepte gazon. Zeker is dat de invulling van begin 20ste eeuw niet zal terugkomen. De toen aanwezige buxusfiguraties zijn kostbaar qua beheer en buxussen zijn kwetsbaar voor heersende plagen als schimmel en buxusmot. De gedachte is daarom om een nieuwe, vierde tijdlaag, toe te voegen met een stempel anno eenentwintigste eeuw.

De prachtige rozentuin van Kasteel Middachten (foto Kasteel Middachten/Nicole Burgers)

Bezoeken
De kasteeltuin is open van 3 juni t/m 30 september, woensdag t/m zondag, 12.30-16.30 uur. Het kasteel blijft deze zomer helaas gesloten. Entree: € 6,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar en Vrienden van Middachten gratis. Bezoekers kunnen een entreekaartje kopen in de oranjerie (alleen pinbetalingen mogelijk). Vooraf reserveren is niet nodig. Parkeren: Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.

Meer info:www.middachten.nl

Romantische Treiage – (foto Kasteel Middachten/Rob Schouten)
Mooi opgebouwde vaste plantenborders (foto: Kasteel Middachten/Rob Schouten)

kopafbeelding: Kasteel Middachten (foto Kasteel Middachten/Henri Kleijer)

TuinTuin