Stel je voor: een prachtig tijdschrift vol spectaculaire foto’s, achtergrondverhalen, praktische informatie, toeristische tips en aantrekkelijke lezersacties, helemaal gewijd aan de mooiste kastelen, buitenplaatsen, paleizen en hun tuinen in Nederland en Vlaanderen. Dát is het idee voor Kastelen & Tuinen Magazine. Het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen is al enthousiast en ziet de mogelijkheden. Als het even meezit ligt komende zomer het eerste nummer bij de kastelen!

Kastelen en tuinen? Past dat bij Nederland?

Kastelen en tuinen? Is dat niet meer iets voor Frankrijk (Châteaux et Jardins), Duitsland (Bürgen und Gärten) of Engeland (Castles & Gardens)? Niets is minder waar! Want wist je dat ons land circa 700 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen telt, waarvan er zo’n 60 openbaar toegankelijk zijn? Stuk voor stuk prachtige locaties, die een besteding van enkele uren tot dagen zeker waard zijn. Eenmaal een kasteel bezocht, betekent voorgoed verk(n)ocht en is je nieuwsgierigheid naar andere Nederlandse kastelen zeker gewekt. Maar waar vind je meer informatie over de leukste en mooiste openbaar toegankelijke kastelen en tuinen? Hoe weet je wat waar te doen is, wanneer je het beste kunt gaan en of het er ook leuk is voor kinderen? Om deze en meer vragen te beantwoorden, maar vooral om te inspireren en aan te zetten tot een (herhaal-) bezoek, willen we het tijdschrift en webplatform Kastelen & Tuinen ontwikkelen.

Lekker weg in eigen land

Steeds meer toeristen vieren hun zomervakantie in Nederland, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Met name Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland profiteren van een groeiend aantal vakantiegangers. Daarbij gaat het om Nederlanders die in eigen land op pad gaan en om een sterk groeiende groep buitenlanders. Binnen beide groepen is een deel voor wie een bezoek aan historisch erfgoed een aantrekkelijke dagbesteding is. Tel daar bij op dat door de coronacrisis het binnenlands toerisme ook alleen maar zal toenemen.

Mensen met culturele en historische interesse die op zoek zijn naar een welbestede dagtrip komen al snel uit bij de topattracties als het Rijksmuseum, het Openluchtmuseum of de Zaanse Schans. Maar Nederland biedt zo veel méér dan de geijkte en overbevolkte publiekstrekkers. Juist voor liefhebbers van cultuur, geschiedenis, historische architectuur en mooi aangelegde tuinen en parken valt er nog een boel te ontdekken. Die combinatie van cultuur, historie en lommerrijke natuur vind je bij uitstek bij al die prachtige kastelen, paleizen en buitenplaatsen die ons land rijk is!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Proefpagina’s: zo ongeveer, maar dan nóg mooier, kan het magazine er uit komen te zien!

Een gids en bewaartijdschrift

Kastelen & Tuinen magazine wil voor dit publiek een gids en inspiratiebron zijn. Het papieren tijdschrift moet een even toegankelijk als interessant magazine worden, vol hoogwaardige fotografie, achtergrondverhalen en inspirerende informatie. Een blad dat bij elk kasteel en kleine streekmusea te krijgen is en een vertrouwde titel is op leestafels van (kasteel-)hotels, b&b’s, recreatieparken en vakantiehuisjes. Geen reclamefolden, maar een echt tijdschrift, een blad dat je koestert en bewaart. Omdat je er nog eens in wilt bladeren én omdat het een overzicht biedt van de exposities, evenementen, restaurants, hotels en tips om een gezellig dagje uit te plannen.

De ambitie is dat het eerste nummer van Kastelen & Tuinen Magazine medio voorjaar/zomer 2021 het licht zal zien. Voor het zo ver is moeten nog wat zaken worden uitgezocht en vragen worden beantwoord. Om alles goed op een rijtje te krijgen zijn we momenteel druk bezig met onderzoek, gesprekken, het alvast inrichten van websites en het opzetten van social media kanalen. Dit doen we op eigen kosten, zonder inkomsten, dus vooralsnog is dit een non-commercieel initiatief.

Of alles doorgaat hangt mede af van het draagvlak bij museum- en hotelkastelen en regionale toeristenbureaus. Als zij ook de meerwaarde zien van landelijke, regio overstijgende promotie en publieksbinding, dan staat niets in de weg om Kastelen & Tuinen Magazine tot een succes te maken. Fingers crossed!

Website: https://kastelenmagazine.nl
Facebook: www.facebook.com/kastelenentuinen
Twitter: twitter.com/KastelenM
Instagram: www.instagram.com/dutch_castles

Wil je meehelpen dit tot een succes te maken? Stuur dan een mailtje naar Sander Louis via redactie@kastelenmagazine.nl

TuinTuin