In het hart van de prachtige historische binnenstad van Franeker staat de Martenastins, een stadskasteel gebouwd in 1506 door edelman Hessel van Martena. Tegenwoordig is hier Museum Martena in gevestigd, maar tot 1894 was het pand bewoond. Één van de kamers, de tuinkamer van laatste bewoonster Anna Huguenin, is op basis van oude foto’s weer teruggebracht in de laat-negentiende eeuwse stijl.

Aanraakkamer

Een gereconstrueerde kamer, te bewonderen van achter een koord of plexiglazen plaat, dat kom je vaker tegen in een oud kasteel. Zo wilden ze het bij Museum Martena het niet doen. Om de reconstructie écht te beleven bedachten ze iets bijzonders: bezoekers mogen gewoon in de kamer rondlopen en alles aanraken. Zelf een kopje thee inschenken uit een porseleinen theepot, in porseleinen kopjes? Het mag! Het harmonium bespelen of een breiwerkje ter hand nemen? Ga gerust je gang!

Oude foto’s van de tuinkamer dienden als basis voor de reconstructie

Stap in de 19de eeuw

Nog zo’n leuke innovatie: Alle bijschriften zijn bij de voorwerpen weggehaald en verzameld in het ‘Historisch Weetblad’, een krant in een houten krantenhouder die op de tafel voor iedereen ter inzage ligt. Museum Martena brengt op deze manier de historische sensatie in deze kamer zo dichtbij mogelijk. Je stapt als het ware zo in de 19de eeuw, waarbij je maar met het tafelschelletje hoeft te klingelen om een dienstmeisje te roepen dat je van verse thee kan voorzien.

Tastbare geschiedenis

Volgens museumdirecteur Manon Borst komen bezoekers vaak een beetje beduusd, maar ook enthousiast uit deze kamer. ‘Kan dat allemaal zo maar in een museum? vragen ze vaak. Dan leg ik uit dat we in Museum Martena hebben besloten dat we in plaats van geselecteerde objecten voor de ‘eeuwigheid’ te bewaren in ons depot, we de objecten liever tastbaar maken.’ Bezoekers reageren enthousiast op deze manier van presenteren Borst: ‘Tot nu toe zijn we niet teleurgesteld…’

Museum Martena

Bezoekersinformatie
Museum Martena
Voorstraat 35
8801 LA Franeker

www.museummartena.nl

TuinTuin