Aan de rand van het middeleeuwse stadje ‘s-Heerenberg ligt het imposante kasteel Huis Bergh. Het behoort tot de grootste en belangrijkste kastelen van Nederland. Het kasteel huist een bijzondere kunstverzameling met een portrettengalerij, Noord-Europese kunst, vroeg-Italiaanse meesterwerken, middeleeuwse boeken, een wapenkamer en een muntenverzameling.

De bouw- en bewonersgeschiedenis van kasteel Huis Bergh gaat terug tot de Middeleeuwen. In de loop der tijd hebben branden, oorlogen, uitbreidingen en verfraaiingen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht veranderde het kasteel geleidelijk in een fraai slot.

Bruiloft te Cana (collectie Huis Bergh)

In Kasteelcafé Heeren Dubbel, gesitueerd in het voormalige koetshuis, bieden ze alles van een kopje koffie tot aan driegangen menu’s en proeverijen. Een aantal van de oorspronkelijke verdedigingstorens zijn omgebouwd tot luxueuze suites met moderne voorzieningen. Het is dus mogelijk om in Huis Bergh te overnachten in een kasteel.

  • Geniet van de bijzondere kunstverzameling.
  • Het kasteel is ingericht alsof het nog steeds bewoond wordt.
  • Ga heerlijk lunchen of eten bij Kasteelcafé Heeren Dubbel.
Middeleeuws handschrift (Collectie Huis Bergh)

Het kasteel is ingericht als een bewoond huis. Het interieur bevat kunstvoorwerpen uit de late Middeleeuwen, zoals schilderijen, geïllustreerde manuscripten en beeldhouwwerken. In de middeleeuwse toren bevindt zich een wapenkamer. De toren biedt u een prachtig uitzicht over de omgeving. In het naast het kasteel gelegen Muntgebouw kunt u op afspraak onder begeleiding van een muntmeester munten slaan.

Meer weten? Kijk op www.huisbergh.nl

TuinTuin