Kasteel Doorwerth ziet er vandaag de dag prachtig uit, maar dat was vlak na de oorlog wel anders. Tijdens de slag om Arnhem raakt het gebouw zwaar beschadigd en leek onherstelbaar. Gelukkig is het toch gelukt het stoere middeleeuwse kasteel weer in de oude staat te herstellen. In de maand september leidt een kasteelgids je langs opmerkelijke plekken uit de strijd en kun je het verhaal van de oorlog aan de hand van foto’s en ooggetuigenverslagen beleven.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer Middeleeuws kasteel, prachtig gelegen in de noordelijke uiterwaarden van de Rijn aan de rand van de Veluwezoom. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen en ontwikkelde zich in de loop van honderden jaren tot een imposant gebouwencomplex met hoofd- en voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar dankzij een ingrijpende restauratie prijkt het nu weer in zijn 17de-eeuwse glorie. Een aantal vertrekken in het kasteel is ingericht in oude stijl: je kunt daar de vroegere sfeer horen, zien en ruiken. Verder zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel en de jacht en de bosbouw en Nederland. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Kasteel Doorwerth na de oorlog
Kasteel Doorwerth na de oorlog (Het Gelders Archief / fotograaf D. Renes)

De speciale rondleiding duurt ongeveer 5 kwartier, ervoor of erna kun je op eigen gelegenheid het kasteel bezoeken, mits je een tijdticket hebt gereserveerd.

Reserveren voor de begeleide wandeling is verplicht en kan via www.glk.nl/doorwerth

Prijs voor de rondleiding is € 4,50 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen t/m 18 jaar (exclusief kasteelbezoek). Reserveren is verplicht.

Bezoekersinformatie

Het kasteelbezoek is gratis indien je beschikt over een museumkaart of donateurspas, de entreeprijs bedraagt € 11,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen t/m 18 jaar. Let op! Je dient een tijdticket te reserveren.

Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth 
A50 Den Bosch – Arnhem, afslag N225 richting Oosterbeek. Bij stoplichten / restaurant Kievitsdel de borden kasteel Doorwerth volgen.

LET OP: Niet bereikbaar per openbaar vervoer!

TuinTuin