Nog geen jaar geopend en nu al ontvangen twee nieuwe kasteelrestaurants maar liefst twee Michelinsterren! De sterren zijn voor het nieuwe fine dining restaurant ‘CrEATe by Guido Braeken’ in het Limburgse Kasteel Oost en restaurant ‘GEM.’ in het historische poortgebouw van het Brabantse Kasteel Gemert. Het zuiden bevestigt hiermee eens te meer dé regio te zijn van onovertroffen gastronomie en hotellerie.
Het hotel ‘Van Oys’, waar het restaurant CrEATe by Guido Braeken onderdeel van is, is het levenswerk van de Maastrichtse broers Michel en Léon Maes, die hun droom waarmaakten om erfgoed, gastvrijheid en duurzaamheid te verenigen. Volgens managing director Marc Alofs (voorheen verantwoordelijk voor o.a. La Butte aux Bois) legt Van Oys de lat bewust hoog. “Wij willen het beste van twee werelden samenbrengen: het vakmanschap van de internationale hotellerie en de warmte en authenticiteit van Limburg. Alleen het beste is goed genoeg.”
Verschuivend culinair zwaartepunt
De culinaire doorbraak van Van Oys valt samen met een symbolisch keerpunt in de Limburgse gastronomie: de sluiting van Kasteel Wittem eerder dit jaar. Waar Wittem jarenlang een van de meest verfijnde restaurants van Zuid-Limburg was, neemt Van Oys nu zichtbaar het stokje over. Daarmee verschuift het epicentrum van de Limburgse haute cuisine richting de regio Maastricht-Heuvelland.
De toekenning van de twee sterren bevestigt die ambitie. CrEATe onderscheidt zich met een keuken waarin techniek, terroir en verfijning harmonieus samenkomen. Braeken werkt voornamelijk met producten uit de regio en weet klassieke smaken te vertalen naar eigentijdse gerechten met beheerste exotische accenten.
GEM.: Frans ontmoet Surinaams-Hindoestaans
In Brabant opende GEM. op 2 juli 2025 zijn deuren in het historische poortgebouw van Kasteel Gemert. Chef Soenil Bahadoer, na jarenlang culinaire topprestaties in ‘De Lindehof’ in Nuenen, combineert hier Franse kooktechnieken met Surinaams-Hindoestaanse smaken. Duurzaamheid en lokale producten staan centraal, terwijl de elegante inrichting door Studio Piet Boon het historische karakter van het pand perfect accentueert.
Van Kasteel naar 5-sterren hotel
Vooruitlopend op de officiële opening van het verbouwde kasteel Gemert door Curio by Hilton – dat in 2026 het eerste vijfsterren superiorhotel van de Benelux opent met 70 kamers – heeft landgoedeigenaar Bas van de Laar enkele overnachtingsmogelijkheden gerealiseerd. Zo zijn er een suite in de veertiende-eeuwse hoofdtoren (Donjon Tower Suite) en glazen slaapverblijven met spiegelgevels (Glazen Kunstwerk) in de kasteeltuin. Het Glazen Kunstwerk weerspiegelt overdag de façade van het kasteel, waardoor privacy voor wandelaars wordt gewaarborgd, terwijl gasten van binnenuit volledig uitzicht hebben. De drie kamers kunnen desgewenst worden samengevoegd tot een grote executive suite.