Kastelen in Nederland bieden de beste perfecte ambiance voor een sfeervol diner of feest. Bij veel kastelen vind je dan ook een restaurant of lunchcafé waar je terecht kunt voor een heerlijke maaltijd of gewoon een drankje en een hapje. Nederland kent ook een aantal kasteelrestaurants die nog een paar treden hoger gaan op de culinaire ladder. Deze restaurants bieden je niet alleen een topavond qua ambiance, maar streven ook naar allerhoogste kwaliteit op gastronomisch gebied. Bij deze 10 culinaire kastelen kun je dineren als een vorst. Bon appetit!
1. Château Wittem – Julemont
Julemont is een ‘fine dining’ restaurant in het Zuid-Limburgse Château Wittem. De keukenbrigade staat onder leiding van chefkok Guido Braeken, die direct na zijn aantreden maar liefst twee(!) Michelinsterren in de wacht sleepte. Julemont behoort daarmee tot de top van de haute cuisine van Nederland en kan zich meten met toprestaurants als Parkheuvel in Rotterdam of De Librije in Zwolle. Braeken heeft een geheel eigen, zeer verfijnde stijl van koken, maar gaat uit van de Franse basis. Dat betekent dat je op de kaart klassiekers als kreeft en ree aantreft, maar ook exotischer gerechten, zoals Kagoshima Wagyu. Bereid je voor op tongstrelende smaakexplosies, uitgekiende wijnarrangementen door sommelier Philipp Bock, uitmuntende bediening en een meer dan prachtige entourage.
Château Wittem – Restaurant Julemont
Wittemer Allee 3
6286 AA Wittem
www.chateauwittem.com
Guide Michelin: ☆☆
Gault & Millau: 15,5
Lekker: no. 37
Lid van QL Hotels & Restaurants
2. Kasteel Heemstede
Anders dan de naam doet vermoeden ligt Kasteel Heemstede niet bij het Noord-Hollandse plaatsje Heemstede, maar nabij Houten in de provincie Utrecht. Het kasteel stond in de 17de eeuw bekend om de indrukwekkende tuinen. Vandaag de dag geniet het een groeiende reputatie vanwege het restaurant in de souterrain van het eeuwenoude slot. Hier tovert de garde o.l.v. chefkok Ollie Schuiling de meest bijzondere smaaksensaties. Niet alleen de gasten zijn onder de indruk van het niveau waarop wordt gekookt, ook de inspecteurs van Michelin weten Kasteel Heemstede te waarderen, want ook in 2022 heeft Schuiling een Michelinster ontvangen. Het hoge niveau vertaalt zich in de prijs, maar daarvoor heb je dan ook een culinaire topervaring die je niet snel zult vergeten.
Restaurant Kasteel Heemstede
Heemsteedseweg 20
3992 LS Houten
restaurant-kasteelheemstede.nl
Guide Michelin: ☆
Gault & Millau: 17
Lekker: no. 19
3. Château Neercanne
Wie gastronomisch kasteel zegt, zegt Château Neercanne. Dit Limburgse kasteel biedt misschien wel de meest perfecte ambiance voor een culinaire ervaring op het hoogste niveau. En dat op de uiterste puntje van Nederland. Letterlijk, want het kasteel, geheel opgetrokken uit mergelsteen, is gelegen halverwege de Cannerberg, pal aan de grens met België. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap. In de voormalige stallen is het huiselijke l’Auberge de Neercanne gevestigd, het lunchrestaurant met een door Michelin toegekende Bib Gourmand. In het kasteel zelf huist het Restaurant Château Neercanne waar chef Robert Levels de sterren van de hemel kookt met als uitgangspunt de klassieke Franse keuken. De mergelgrotten nodigen uit tot een aperitief en vormen een uniek decor voor vergaderingen, feesten en wijnproeverijen. Château Neercanne is onderdeel van de befaamde Oostwegel Collection en lid van Relais & Châteaux.
Château Neercanne
Von Dopfflaan 10
6213 NG Maastricht
www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne
Guide Michelin: Bib Gourmand voor L’Auberge
Gault & Millau: 16
Lekker: no. 87
Lid Relais & Châteaux
4. Kasteel Engelenburg
Het restaurant in het luxe kasteelhotel Engelenburg nabij het Gelderse Brummen behoort ongetwijfeld tot de mooist gelegen kasteelrestaurants van Nederland. Het kasteelhotel bevindt zich aan de rand van de Veluwe, nabij prachtige bossen, heidevelden en de rivier de IJssel. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de golfbaan met negen holes. Chef-kok Kelvin Haagen en zijn brigade koken klassiek georiënteerde gerechten met internationale hedendaagse accenten en gebruiken daarbij vooral biologische producten uit de naaste omgeving, zoals wild van de Veluwe, vis uit het IJsselmeer en kruiden uit de eigen tuin. Om je culinaire belevenis compleet te maken heb je ruime keuze uit bijzondere wijnen, waaronder een collectie Zuid-Afrikaans. Ook uniek: in de Engelse lounge vind je de grootste collectie single malt whisky’s van Nederland!
Kasteel Engelenburg
Eerbeekseweg 6
6971 LB Brummen
www.engelenburg.com
Gault & Millau: 15,5
Lid van QL Hotels & Restaurants
5. Parc Broekhuizen – Restaurant Voltaire
Na de verkoop van het landgoed Broekhuizen door de familie Pauw van Wieldrecht in 1965 werd het landgoed en imposante hoofdgebouw lange tijd gebruikt door de Rijksoverheid. Na de verkoop in de jaren negentig stond het landhuis een tijd leeg, maar sinds de opening van het hotel Parc Broekhuizen en restaurant Voltaire in 2016 is er weer volop leven op het uitgestrekte landgoed bij Leersum. Je kunt hier terecht voor een gastronomische belevenis die zijn weerga niet kent. Chef-kok Arturo Dalhuisen, die eerder met zijn kookkunsten bij restaurant The White Room een Michelinster verdiende, is vastbesloten om restaurant Voltaire naar twee sterren te koken. Voor een uitstekende lunch of diner kun je ook terecht in de prijsvriendelijke bistro Lof in een van de bijgebouwen. Dat alles, gecombineerd met de sfeervolle en unieke ambiance, het uitgestrekte park en het luxueuze hotel, maakt een bezoek aan Parc Broekhuizen tot een must-do voor de ware gourmand.
Parc Broekhuizen – Restaurant Voltaire
Broekhuizerlaan 2
3956 NS Leersum
www.parcbroekhuizen.nl
Guide Michelin: ☆ / Bib Gourmand voor bistro Lof
Gault & Millau: 15,5
Lid van QL Hotels & Restaurants
6. Kasteel Maurick
Onder de rook van Den Bosch, aan de rivier De Dommel in Vught, vind je Kasteel Maurick. In deze voormalige zetel van de heren van Vught is het à la carte restaurant Hendrik van Maurick gevestigd. De naam is een verwijzing naar Hendrik van Maurick, de ridder die in de 15de eeuw het kasteel bewoonde. Tegelijk verwijst de naam Hendrik ook naar Prins Frederik Hendrik van Oranje, die in 1629 dit kasteel zijn hoofdkwartier vestigde tijdens het Beleg van ‘s Hertogenbosch. Met verse streekproducten en respect voor de seizoenen schotelen culinair directeur Niek van Lieverloo en chef-kok Martin Ruisaard hun gasten vertrouwde gerechten en verrassende combinaties voor.
Kasteel Maurick – Hendrik van Maurick
Maurik 3
5261 NA Vught
www.kasteel-maurick.nl
Gault & Millau: 13
Lid van QL Hotels & Restaurants
7. Kasteel Amerongen – Restobar Liz
In de voormalige stallen tegenover het statige Kasteel Amerongen bevindt zich Restobar Liz, vernoemd naar de laatste adellijke kasteelvrouwe van Amerongen, Elizabeth von Ilsemann, née gravin van Aldenburg Bentinck. Het restaurant is onderdeel van Swijnenburg, het bedrijf van ondernemer Peter-Paul Swijnenburg, waartoe ook Buitenplaats Sparrendaal en Huis Scherpenzeel toe behoren. Onder leiding van chef Kevin Mewe streeft Restobar Liz naar ontspannen perfectie in kwaliteit. Pure smaken, verse en lokale producten en een voorliefde voor de Franse keuken zie je terug op de gevarieerde kaart.
Kasteel Amerongen – Restobar Liz
Drostestraat 12
3958 BK Amerongen
lizrestobar.nl
8. Kasteeltje Hattem
Kasteeltje Hattem in Roermond wordt wel ‘het kleinste kasteeltje van Nederland’ genoemd. We hebben niet alle kastelen nagemeten, maar groot is het kasteel inderdaad niet. Dankzij een ruime uitbouw biedt het pand in elk geval voldoende ruimte voor een middelgroot restaurant. De plek is zeer geliefd in de omgeving vanwege de ongedwongen sfeer en de toegankelijke menukaart, met smakelijke klassiekers uit de Franse keuken. Wij waren in elk geval enthousiast, lees hier onze ervaring. Eigenaren Frank Keuten en Daan de Ruiter leveren op en top Limburgse gastvrijheid!
Kasteeltje Hattem
Maastrichterweg 25
6021 NZ Roermond
www.kasteeltjehattem.com
Lid van QL Hotels & Restaurants
9. Kasteel Elsloo
Aan de rand van het historische dorp Elsloo, nabij de Maas, vind je het Kasteel Elsloo. Het vroegere kasteel is verdwenen, maar het huidige kasteelgebouw, waar vroeger in de stallen waren en een brouwerij in was gehuisvest, geven niettemin de allure van een middeleeuws kasteel. Het omringende park, met hoogteverschillen en waterpartijen biedt mogelijkheden voor prachtige wandelingen. Sinds enkele jaren is in het hoofdgebouw hotel-restaurant Kasteel Elsloo gevestigd. Met pure smaken en eerlijke ingrediënten beproeft chef Ralph Pieters de Frans-mediterrane keuken. Het menu volgt de seizoenen en de gerechten worden zo veel mogelijk bereid met het beste en het gezondste uit de directe omgeving.
Kasteel Elsloo
Maasberg 1
6181 GV Elsloo
www.kasteelelsloo.nl
Guide Michelin: Bib Gourmand
Gault & Millau: 12
10. Piloersemaborg
In het Groningse Westerkwartier, nabij het het dorpje Den Ham staat de Piloersemaborg, de laatste echte boerderijborg van Nederland. De borg wordt als hotel-restaurant geëxploiteerd door chef Dick Soek en zijn vrouw Hilda Soek. Dankzij een eigen moestuin, fruitbomen, kippen en de beste lokale leveranciers weet Soek perfect uitgebalanceerde menu’s samen te stellen met een voorliefde voor de Italiaanse keuken. Het prachtige huis ademt de sfeer van een statige 19e eeuwse boerenbehuizing en is met boerenantiek ingericht. In de voormalige schuur, nu het achterhuis, en op de bovenverdieping van het tussenhuis bevinden zich de gastenverblijven.
Piloersemaborg
Sietse Veldstraweg 25
9833 TA Den Ham
www.piloersema.nl
Lekker: no. 71
Gault & Millau: 14