Op 22 maart 2020 werd Loevestein met de topstukken van Hugo de Groot onderdeel van het museumnetwerk van de Canon van Nederland. Een officieel moment kon toen door de eerste lockdown niet plaatsvinden. Loevestein directeur Ed Dumrese: “Nu de coronamaatregelen een jaar later nog van kracht zijn, hebben we daar iets op bedacht. Een officiële toetreding tot de Canon op afstand, coronaproof en vastgelegd in een video.”
Unieke toetreding via video
Nog niet eerder vond de officiële toetreding tot het Canonnetwerk via video plaats. De ondertekening van het convenant vond plaats bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het convenant is vervolgens samen met het schild per post verzonden naar Slot Loevestein, waar het schild door directeur Ed Dumrese in het bijzijn van Hugo de Groot aan de poort van de vesting bevestigd.
2021: 400 jaar Hugo de Groot
Op 22 maart 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via zijn boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Ed Dumrese: “Op 22 maart gaat het Hugo de Grootjaar van start. Loevestein viert als initiatiefnemer van dit jaar het jubileum van Hugo’s ontsnapping. Het is dan ook extra speciaal dat Loevestein in dit jaar officieel is toegetreden tot het netwerk van de Nederlandse Canon”.
Het Hugo de Grootjaar wordt gevierd met vele activiteiten op Loevestein en door het hele land. Een overzicht hiervan en meer informatie over het Hugo de Grootjaar is te vinden op de website www.hugodegroot.nl. Hier kunnen ook nieuwe initiatieven voor het Hugo de Grootjaar aangemeld worden. Op deze wijze brengt Loevestein het nog volop actuele gedachtengoed van Nederlands grootste rechtsgeleerde onder de aandacht.
Hugo de Groot venster
De Canon van Nederland laat in vijftig vensters mensen, gebeurtenissen en voorwerpen zien die sa- men de geschiedenis van Nederland vertellen. Hugo de Groot is een belangrijk persoon uit de Neder- landse geschiedenis. Hij staat bekend als een wonderkind en rechtsgeleerde. Velen kennen hem door zijn spectaculaire ontsnapping via de boekenkist uit Loevestein. Deze boekenkist, het kasteel, het portret van Hugo de Groot en de Staatse helm zijn geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat ze de verhalen verbeelden van het venster ‘Hugo de Groot’.
De Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canon-musea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initia- tief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspre- sentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.
Meer weten over de Canon, de topstukken en activiteiten? Ga naar canonvannederland.nl. Kijk voor de achtergrondverhalen bij de vier objecten, speciale activiteiten en meer informatie op www.slotloevestein.nl/canon en www.hugodegroot.nl.