Als je gaat graven rond oude kastelen is de kans aanwezig dat je iets vindt uit vroeger tijden. Maar bij Kasteel Maurick in Vught deden ze wel een heel bijzondere ontdekking. Want bij het schoonmaken van een oude waterput werden maar liefst 18 munten gevonden uit de Romeinse tijd! De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft ze onderzocht en geconstateerd dat het 1800 jaar oude sestertiën zijn, compleet met de kop van de Romeinse keizer Carcalla. De munten zijn op Witte Donderdag te zien op het kasteel, waarna kasteelheren Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo ze schenken aan het Vughts Museum.
Toevallig ontdekt
De munten zijn per toeval ontdekt, eigenlijk vanwege de lockdown, zegt kasteelheer Klaas van Leengoed tegen De Restaurantkrant: “Door de tweede lockdown mogen we al maanden geen gasten meer ontvangen in onze restaurants, dus zijn we maar allerlei klussen aan het doen, zoals schilder- en schoonmaakwerkzaamheden. Ook de waterput werd onder handen genomen. We waren enorm verrast toen we daarbij 18 munten vonden die op het oog vrij oud leken. In de recente geschiedenis zijn op meerdere plaatsen in Vught en omgeving oude munten gevonden en via het Vughts Museum zijn we terechtgekomen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die de munten heeft onderzocht. Het blijkt te gaan om messing sestertiën met daarop de afbeelding van keizer Carcalla, die van 211 tot 217 keizer was van het Romeinse Rijk. Sestertiën uit die tijd hadden een groot formaat en ze waren een belangrijke rekeneenheid in de Romeinse tijd. Vooral grote bedragen werden vaak in sestertii uitgedrukt. We vinden het natuurlijk geweldig dat juist bij ons zo’n bijzondere muntenvondst is gedaan.”
Omdat de munten een behoorlijke waarde vertegenwoordigen hebben de kasteelexploitanten nog overwogen om ze te verkopen. Met de opbrengst zou namelijk een groot deel van de misgelopen inkomsten kunnen worden gecompenseerd. Maar verkopen was voor de kasteelheren geen optie: “De munten zijn van grote historische waarde en ze horen hier in Vught. We hebben besloten ze te schenken aan het Vughts Museum, waar ze een plaatsje krijgen in de historische collectie van Vught.” aldus Niek van Lieverloo.
Meer munten gevonden in Vught
Het is niet de eerste keer dat er munten uit de Romeinse tijd opduiken in Vught. Ook in 2020 vond men een schat met 158 zilveren munten, maar die kwamen uit de twaalfde eeuw. Begin jaren zestig vond men een hele grote Romeinse muntschat: zo’n 5000 Romeinse munten uit de derde eeuw na Christus. En ook in de 18de eeuw werden er al Romeinse munten gevonden bij Vught. Het Vughtsmuseum maakte een mooi overzicht van de archeologische vondsten in de de Vughtse bodem.
Kasteel Maurick
De geschiedenis van Kasteel Maurick gaat terug tot ± 1400. De naam van het kasteel verwijst naar het plaatsje Maurik omdat het ooit in bezit was van een ridder uit dat Gelderse plaatsje. In de loop der eeuwen woonden er diverse invloedrijke adellijke families. Prins Maurits en later ook zijn broer Frederik Hendrik gebruikten het kasteel als uitvalsbasis bij hun belegeringen van Den Bosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De laatste bewoner was een telg van de bankiersfamilie Van Lanschot. Vanaf de jaren zestig is het een restaurant en sinds 2015 hebben compagnons Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo de handen ineengeslagen om kasteelhotel- en restaurant nieuw leven in te blazen. Met het fine dining restaurant Hendrik van Maurick, de brasserie Catharina van Maurick en diverse ruimtes voor feesten, bruiloften en zakelijke ontmoetingen bieden ze een groot palet aan mogelijkheden. Restaurant Hendrik van Maurick is opgenomen in toonaangevende restaurantgidsen als Gault&Millau en Lekker en is aangesloten bij Noord-Brabant Culinair. Sinds maart 2021 exploiteren de horeca-ondernemers ook het Kasteel Dussen.
meer informatie op www.kasteel-maurick.nl
kopfoto: Flickr / Helen in Wales / (CC BY-SA 2.0)
bron: de Restaurantkrant