Barend Cornelis Koekkoek stamde uit een roemrijk kunstschildersgeslacht en was een van de meest geliefde landschapsschilders van de 19de eeuw. Voor het eerst is zijn werk te zien in Kasteel Doorwerth. Museum Veluwezoom en het B.C. Koekkoek-Haus te Kleef organiseren namelijk samen met Geldersch Landschap & Kasteelen in Kasteel Doorwerth de tentoonstelling ‘Koekkoek op bezoek’ van 10 oktober tot de zomer in 2021.

Romantische landschappen

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Barend Cornelis Koekkoek, door zijn tijdgenoten ‘prins der landschapsschilders’ genoemd, zette bewust de stap naar de provincie om daar de natuur en de bijzonderheden van de uiterwaarden van de Rijn, de stuwwallen uit de ijstijd, de aangrenzende bossen en de kastelen op het doek vast te leggen. Koekkoek wilde de eigen omgeving ontdekken en het echte leven weergeven. De schoonheid lag voor de deur.

B.C. Koekkoek (Middelburg 1803-1862 Kleve) winterlandschap (bij Beek/ Nijmegen) // Winterlandschaft 1833 olieverf op doek B.C. Koekkoek-Haus, Kleve
Foto Klaus Oberschilp

Kleefse Romantiek

In 1834 verhuisde Koekkoek naar Kleef, een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapsschilders om te werken. In zijn voormalige woonhuis is nu het B.C. Koekkoek-Haus gevestigd, een museum gespecialiseerd in onder andere Nederlandse landschapskunst uit de Romantiek. In verband met de tijdelijke sluiting van het Koekkoek-Haus vanwege renovatiewerkzaamheden zijn de hoogtepunten uit de collectie binnenkort te zien in Museum Veluwezoom met als kern B.C Koekkoek, zijn familie en zijn school der “Kleefse Romantiek”. Er is ook werk te zien van Nederlandse tijdgenoten, onder anderen Johannes Warnardus Bilders, Laurens Hanedoes en Cornelis Lieste.

B.C. Koekkoek (Middelburg 1803-1862 Kleve) Portret van een onbekende vrouw // Porträt einer unbekannten Frau1846 olieverf op paneel // Öl auf HolzB.C. Koekkoek-Haus, Klevebruikleen // Leihgabe Freundeskreis Museum Kurhaus und Koekkoek-Haus Kleve e.V.
Foto Klaus Oberschilp

Als Nederlander ging Barend Cornelis Koekkoek naar het buitenland, nu keert hij tijdelijk terug naar zijn vaderland…

Praktische informatie

De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangskaartje van kasteel Doorwerth. Vanwege de corona maatregelen bezoekt u eerst de andere ruimten in het kasteel.

Wilt u alleen de “Koekkoek op bezoek” tentoonstelling (3 zalen) bezoeken? Kom dan van dinsdag tot en met zondag tussen 10.45 – 11.45 uur en 16.00 – 17.00 uur. U kunt hiervoor apart een ticket boeken via www.glk.nl/doorwerth

Via www.glk.nl/doorwerth kunt u een toegangskaartje voor het kasteel kopen of onder de activiteiten een toegangskaartje voor alleen de tentoonstelling.

Tip: combineer uw bezoek aan de tentoonstelling met een brunch of lunch in Kasteelcafé de Zalmen. Informatie over de verschillende arrangementen vindt www.dezalmen.nl. Reserveren is noodzakelijk via info@dezalmen.nl). 

TuinTuin
, ,
Ook leuk om te lezen