Als de hekken van de tuinen van Gelderse landgoed Middachten in het nieuwe seizoen op woensdag 2 juni weer opengaan komt men in de ‘Buytensaelen’ van Middachten. Bezoekers ontdekken al wandelend de verschillende groene kamers waarin de geschiedenis van vier eeuwen tuinkunst is te zien. De tuinen van Middachten zijn voor Nederland uniek doordat van elke ontwikkelingsfase delen zichtbaar bewaard zijn gebleven; de tijdlagen zijn als het ware zichtbaar gebleven. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag, hebben de bewoners van Middachten de tuinen aangepast aan hun eigen tijd, altijd met respect voor wat hun voorouders hen nalieten.

Vier eeuwen tuingeschiedenis via audiotour

Dankzij een genereuze bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds kun je dit jaar voor het eerst met een audiotour luisteren naar de bijzondere geschiedenis van de tuinen en het eeuwenoude kasteel. Zo is het mogelijk op je eigen tempo kennis te nemen van vier eeuwen tuingeschiedenis. De audiotour geeft naast historische informatie ook uitleg over bijvoorbeeld de door vrijwilligers bijgehouden kruidentuin, de bijzondere collectie van meer dan 60 soorten rozen, het in kunstige vormen gesnoeide leifruit en de exotische bomen die soms al eeuwen het beeld van de tuin bepalen. Anekdotes over grote en kleine gebeurtenissen uit het leven van de bewoners brengen de geschiedenis dichtbij.

Kasteel Middachten (©Sander Louis)

Historisch overzicht in de oranjerie

In de Oranjerie zal een presentatie te zien zijn met foto’s van de tuinontwerpen die in de loop der tijd in opdracht van de verschillende bewoners zijn gemaakt. Dit visuele historische overzicht toont voor weinig vertoonde afbeeldingen van schilderijen, prenten en oude foto’s uit de collectie van Kasteel Middachten. In de sfeervolle ambiance van de oranjerie en op het terras kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee met versnapering.

Oranjerie van Kasteel Middachten (©Sander Louis)

Lezingen en themarondleidingen

Het hele seizoen worden op aanvraag rondleidingen verzorgd onder leiding van een deskundige gids. Themarondleidingen over de historie, inrichting en beplanting van de tuin of over de bijzondere selectie planten die onder invloed van de 19de eeuwse botanicus Philip Franz von Siebold in Nederland werd geïntroduceerd en in grote getale in de tuinen van Middachten zijn gebruikt.

Tuinen van Middachten (©Sander Louis)

In de maand augustus zullen op vier zondagen lezingen in de tuin worden gegeven door toonaangevende tuinhistorici die zullen spreken over de 400 jaar tuingeschiedenis op Middachten, over de verlandschappelijking van de tuin in de 19de eeuw, de invloed van Von Siebold en het restauratieprogramma van de afgelopen decennia.

Tuinen van Middachten (©Sander Louis)

Praktische informatie

De tuinen en oranjerie van Middachten zijn te bezichtigen van 2 juni t/m 30 september 2021, van woensdag t/m zondag van 12.30-16.30 uur.
Thema- en groepsrondleidingen – op aanvraag via het secretariaat van Middachten via info@middachten.nl

Kijk voor meer informatie op www.middachten.nl

TuinTuin
Ook leuk om te lezen