Kasteel Biljoen is bewoond en daarom maar zelden toegankelijk voor publiek. Bezoekers die toch naar binnen mogen, zouden zich op de brug voor het kasteel moeten omdraaien en rechts naar de gracht moeten kijken. Als ze goed kijken, zien ze beneden in de keermuur van het voorplein een verweerde wapensteen. 

Onderzoek naar unieke wapensteen

Alleen vanuit een bootje in de slotgracht is de steen goed te bestuderen. Daarop zijn vier wapens op vier kleine schilden te zien. Deskundigen dachten lange tijd dat deze wapens verwezen naar één van de families die in de negentiende eeuw op kasteel Biljoen woonde. Nieuw onderzoek wijst uit dat de wapensteen te maken heeft met niemand minder dan de stichter van het kasteel. Karel van Egmond, hertog van Gelre tussen 1492 en 1538, liet Biljoen in 1531 bouwen. Twee wapens op de steen verwijzen naar zijn ouders. De andere wapens zijn van de ouders van zijn echtgenote Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg (1494 – 1572). 

Ridders van Gelre

Het nieuwe inzicht over de wapensteen staat in het boek Biljoen kasteel bewoners landgoed dat onlangs is verschenen. Het naslagwerk laat de volledige geschiedenis van kasteel Biljoen zien. Het is een uitgave van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. 

Het nieuwe boek over Kasteel Biljoen, klik hier om te bestellen

De Ridders van Gelre (tv-programma van Omroep Gelderland) gingen op bezoek in kasteel Biljoen. Ze stapten in een bootje om de unieke wapensteen van de hertog en hertogin van Gelre nauwkeurig te bestuderen. 

Bekijk de uitzending van 18 januari. Op 25 januari is er weer een uitzending over dit bijzondere kasteel. 

kopfoto: screenshot Ridders van Gelre/Omroep Gelderland

TuinTuin
,