Een kolonie bevers die is neergestreken in de uiterwaarden bij Amerongen heeft het deze winter gemunt op de historische beuken op het kasteelterrein. Met gaas proberen museummedewerkers de bevers op andere gedachten te brengen. Of de aangetaste bomen het gaan redden zal nog moeten blijken.
Beverhype
Regionale omroep RTV Utrecht kreeg lucht van de beverschade en besteedde er een item aan op de radio en televisie. Dit bericht werd opgepikt door de NOS waardoor plotseling heel Nederland kon meekijken en meepraten over de beverschade. Waronne Elbers, hoofd publiekszaken van Kasteel Amerongen, die in het filmpje van de NOS figureerde zegt daarover: “Het is mooi om te merken dat het zoveel los maakt bij het publiek. We moeten met z’n allen zorgen voor een goede balans tussen cultuur en natuur. We hebben heel veel bruikbare tips gekregen van betrokken natuurliefhebbers, daar gaan we zeker wat mee doen.”
Inmiddels zijn de bomen omwikkeld met gaas om de vraat te verhinderen.
Kasteeltuinen Arcen
Ook Kasteeltuinen Arcen kampt al enkele jaren met schade door bevers. Daar worden de bomen ingesmeerd met een pasta waar de bevers niet van houden.
Beschermde soort
De bever is (terecht) een beschermde diersoort en mag dus niet bejaagd worden. Het knaagdier hoort van oudsher thuis in het waterrijke Nederland. Vanwege de dichtbehaarde pels, die voor hoeden werd gebruikt en het gewilde vlees werd er vroeger veel op bevers gejaagd. In 1826 werd de laatste bever in het wild geschoten, maar sinds 1988 zijn ze weer uitgezet in ons land. Aanvankelijk in de Biesbosch maar later ook in andere streken, waaronder Limburg. Tegenwoordig is de bever gelukkig weer bijna overal in het land te vinden.