Eigenaar en chef-kok Ollie Schuiling (33) kon het nog amper bevatten toen hij hoorde dat zijn Kasteel Heemstede in Houten beloond werd met een prestigieuze Michelinster. Door een fout bij Michelin werd het al eerder bekend dat Schuilings kookkunsten de Michelin-jury hebben overtuigd van zijn meesterschap. “In eerste instantie dacht ik; ‘eerst zien, dan geloven’. Maar het is nu ook bevestigd door Michelin zelf, dus we zijn enorm blij.”
In korte tijd naar een Michelinster
Het restaurant in Kasteel Heemstede opende vlak voor het uitbreken van de coronacrisis en moest na een aantal weken alweer de deuren sluiten. Vorige zomer (2020) mocht het restaurant open. In die korte periode – die duurde tot de volgende lockdown in het najaar – is dus de jury langs geweest. “Dat we in zo’n korte tijd een Michelinster hebben verdiend, maakt me erg trots” vertelde Ollie Schuiling aan RTV Utrecht.
Getipt voor een ster
Dat Schuiling een Michelinster heeft bemachtigd is voor hem een grote verrassing. Toch wisten kenners dat het een kwestie van tijd was voordat de talentvolle chef-kok zijn eerste ster in de wacht zou slepen. Schuiling, die ooit begon bij Jonnie Boer, staat al langer bekend als een groot talent en werkte eerder voor de bekende chefs Thomas Bühner, Andreas Caminada en Jacob Jan Boerma.
Kasteel Heemstede
Het huidige Kasteel Heemstede is in 1645 is gebouwd en verwijst in naam naar een ridderhofstad in de omgeving en het dorpje Heemstede. In de loop der jaren is het huis meerdere keren verbouwd om aan de steeds modernere wensen van de bewoners te voldoen. In de 17de eeuw kwam het complex met de omliggende tuinen in handen van de Utrechtse regent Diederik van Veldhuyzen (1651 – 1716), die het ontwikkelde tot een van de beroemdste lustoorden in de provincie Utrecht.
Later wisselde het complex een paar keer van eigenaar en trad er verval in. In 1910 werd een curieuze vondst gedaan op de zolder van het kasteel: een oude koffer met documenten uit de tijd van de VOC en de WIC bevatte de oprichtingsacte van de stad New York. Een bijzondere vondst die nieuw licht wierp op de ontstaansgeschiedenis van deze belangrijke Amerikaanse stad.
Na een verwoestende brand in 1987 begon een lange periode van wederopbouw. In 2002 was de restauratie voltooid en tot het faillissement in 2012 was vastgoedbedrijf Phanos er gevestigd. Sinds 2017 is het kasteel voor het grootste deel verhuurd aan de ‘European Foundation for Business Qualification‘.
In het souterrain van het kasteel bevindt zich sinds de herbouw Restaurant Kasteel Heemstede dat van 2003 tot 2019 een Michelinster bezat onder leiding van chef André van Doorn. In 2020 nam Chef Ollie Schuiling de leiding over van het restaurant. Met zijn eerste Michelinster zet Schuiling direct de goede naam van het restaurant voort.