Simone Nieuwenbroek is conservator van Kasteel Duivenvoorde in Voorburg. Ze droomt graag weg bij verhalen over vroeger. Wat doet een conservator en wat is zo speciaal aan Kasteel Duivenvoorde?
Als conservator ben ik verantwoordelijk voor alles wat met de collectie te maken heeft. Van het onderhouden van het historische interieur tot het controleren van de insectenvalletjes en van het contact met restauratoren tot het maken van de rondleidingen en tentoonstellingen. Alles natuurlijk samen met een geweldig en toegewijd team vrijwilligers. Ik vind het fantastisch om daarnaast onderzoek te doen naar de geschiedenis van Duivenvoorde. Er valt zo veel moois te ontdekken!
Wat maakt Duivenvoorde uniek maakt is dat het een echt familiehuis is. Het kasteel is bijna achthonderd jaar in handen is gebleven van één familie.Al die eigenaren drukten hun eigen stempel op het huis en dat betekent dat het interieur en de collectie een echt ensemble van eeuwen zijn! Het allermooiste vind ik de vele familieverhalen, die vandaag de dag nog steeds verteld kunnen worden aan de hand van de verschillende bijzondere objecten in de collectie. Het liefste droom ik weg bij de verhalen van de nazaten van de eigenaren, die nog steeds hun levendige herinneringen hebben aan de logeerpartijen bij ‘oom en tante’.
Mijn favoriete plek in het kasteel? Moeilijk kiezen! De bibliotheek is prachtig, vanaf de Overloop heb je een geweldig uitzicht over de tuinen, en de kasteelzolders staan vol met de meest fantastische meubels en objecten. Een van de meest bijzondere plekken in het kasteel vind ik het Voorhuis, de grote ontvangsthal waar iedereen binnenkomt. Het is al sinds 1631 het kloppend hart van Duivenvoorde. Je kunt vanuit hier een van deuren nemen naar de imposante achttiende-eeuwse Marotzaal of Grote Eetkamer. Of, en dat is stiekem mijn favoriet, je kunt blijven zitten in een van de grote nissen in het raam en genieten van het prachtige uitzicht op voorbrug!
Een van mijn favorieten is het behang van de Blauwe Logeerkamer, uit de tijd van kasteel- heer Hendricus Adolphus Steengracht (1836-1912). Deze reislustige jonkheer bracht veel souvenirs mee. In 1870 verbleef hij in Parijs en die keer kwam hij thuis met, zoals hij in zijn kasboek schreef, ‘papier en cretonne’, behang met blauwe bamboestengels, vogels en insecten. Het patroon was hypermodern en was een aantal jaar eerder door Japan getoond op de wereldtentoonstelling in de Franse hoofdstad.
Waarom mensen naar Duivenvoorde moeten komen? Duivenvoorde is echt dé plek om je helemaal onder te dompelen in het verleden. Je loopt door het kasteel alsof de bewoners net even weg zijn, een bijzondere ervaring. De historische ambiance is ook te voelen in het wandelpark rond het kasteel, dat in de negentiende eeuw door tuinarchitect Zocher jr. is aangelegd in Engelse landschapstijl. Deze bijzondere band tussen binnen en buiten is dit jaar ook een van de thema’s in de tentoonstelling Bloeiend Duivenvoorde. Kortom: op Duivenvoorde is altijd wat te beleven!