Nederlandse kasteeltuinen vormen een uniek en fascinerend onderdeel van ons culturele en historische erfgoed. Verspreid over het hele land bieden deze tuinen een glimp van het leven in vervlogen tijden en van de wisselende stijlen en smaken van de elite. Of het nu gaat om de weelderige baroktuinen van Paleis het Loo, de romantische doorkijkjes van Kasteel De Haar, of de verrassende ‘Bedriegertjes’ van Kasteel Rosendael, elke tuin heeft zijn eigen unieke charme en verhaal te vertellen. Hier tien toptuinen die je echt gezien moet hebben!
1. Kasteel Amerongen
Gelegen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug en naast de rivier de Rijn bieden de tuinen van Kasteel Amerongen een overzicht van vier eeuwen tuincultuur. De opzet van de tuinen is sinds de bouw van het huidige kasteel in 1673 nauwelijks veranderd. Het huidige ontwerp is mede te danken aan de invloed van de beroemde tuinarchitect Hugo Poortman (1886-1953), maar er zijn ook recentere invloeden, zoals de ‘Vier Seizoenentuin’ ontworpen door Jacqueline van der Kloet. De tuin heeft veel historische elementen, zoals een eeuwenoude berceau, een enorme tamme kastanje ‘Makke Janne’, een beukenbos met het graf van het favoriete paard van de laatste Duitse keizerin, en een grote moestuin met historische muurkassen. Het is een diverse tuin waar bezoekers kunnen genieten van verschillende stijlen, statige lanen, beelden en vazen en kleurrijke borders.
Bezoek de website van Kasteel Amerongen
2. Kasteel De Haar
De kasteeltuinen van sprookjeskasteel Kasteel De Haar bij Utrecht zijn ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Hendrik Copijn (1842-1923) en sluiten mooi aan bij de kasteelgebouwen die door Pierre Cuypers gerestaureerd en gebouwd zijn. De tuinen zijn een combinatie van Franse stijlen en de Engelse landschapsstijl. Ze bevatten onder andere romantische doorkijkjes, waterpartijen – waaronder een indrukwekkend Grand Canal – en een romantische rozentuin. De perfect symmetrische parterres zijn een lust voor het oog.
Bezoek de website van Kasteel De Haar
3. De Tuinen van De Wiersse
Bij Vorden in de gemeente Bronckhorst (provincie Gelderland) vind je de tuinen van landgoed De Wiersse. De tuinen zijn het geesteskind van Jonkheer Victor de Stuers (1843-1916), een van de meest bevlogen pleitbezorgers van het erfgoed in Nederland. Zijn nakomelingen zetten met veel zorg en aandacht het werk aan de tuinen voort. Het privé-landgoed bevat een romantische Engelse landschapstuin, met bos, vijvers en een kleine maar aantrekkelijke moestuin. Het geheel ademt een Engelse sfeer, met prachtige uitzichten en historische gebouwen en beelden.
Bezoek de website van De Wiersse
4. Kasteeltuinen Arcen
De publiekstuinen van Kasteel Arcen zijn een van Limburgs meest geliefde attracties. Het enorme terrein en de tuinen zijn vormgegeven door de internationaal gelauwerde ontwerperNiek Roozen (1953). Kasteeltuinen Arcen omvatten meer dan 15 verschillende tuinen, waaronder een Rosarium, Aziatische tuin, en een Casa Verde. Elk tuinontwerp heeft zijn eigen thema en beplanting, waardoor je als bezoeker een gevarieerde ervaring krijgt.
Bezoek de website van Kasteeltuinen Arcen
5. Kasteeltuin van Kasteel Doorwerth
De kasteeltuin van Kasteel Doorwerth nabij Arnhem is al eeuwenoud en biedt een uniek uitzicht op het stoere ridderkasteel en de prachtige omliggende natuur. Bijzonder is de monumentale boom op de binnenplaats van het kasteel. Volgens de verhalen moet deze Robinia in 1519 of rond 1601 zijn geplant en is daarmee waarschijnlijk de oudste boom van Nederland! Vergeet ook niet de bescheiden, maar goed bijgehouden, kasteelmoestuin buiten de gracht.
Bezoek de website van Kasteel Doorwerth
6. Historische Moestuin van Kasteel Zuylestein
Deze grote ommuurde moestuin is een van de best bewaarde historische moestuinen van Nederland. De moestuin werd rond 1700 aangelegd door leden van de familie Nassau-Zuylestein, die daarmee hun rijkdom wilden tonen. De tuin is recent gerestaureerd en herbergt een variëteit aan oude groente- en fruitrassen. De moestuin is nog steeds in gebruik en levert groenten en bloemen die kunnen worden gekocht in de kleine moestuinwinkel. Recent is de tuin en het landgoed in eigendom gekomen van de stichting Twickel, die het de komende jaren verder zal ontwikkelen.
Bezoek de website van Kasteel Zuylestein
7. De Tuinen van Paleis het Loo
De unieke, geheel gerestaureerde baroktuinen van Paleis het Loo zijn oorspronkelijk aangelegd in de 17de eeuw door Claude Desgotz (1655-1732). Desgotz was een leerling van André Le Nôtre (1613-1700), de oppertuinman van koning Lodewijk XIV. De symmetrische patronen, fonteinen en parterres zijn dan ook geïnspireerd op de tuinen van Versailles, maar hebben ook een eigen Nederlands karakter. Het geheel met trappen, fonteinen, beelden en nauwkeurig bijgehouden perken straalt een en al grandeur en koninklijke allure uit, passend bij de status van de Stadhouder-Koning Willem III van Oranje en zijn vrouw Koningin Mary Stuart II.
Bezoek de website van Paleis het Loo
8. Tuin van Kasteel Rosendael
De tuin van het prachtig gelegen Kasteel Rosendael bij Arnhem is beroemd om de ‘Bedriegertjes’, fonteinen die onverwacht water spuiten. De elementen in de tuinen zijn ontworpen door de ontwerper van Paleis Het Loo, Daniel Marot (1661-1752). Onder andere de indrukwekkende schelpengalerij en de theekoepel zijn van zijn hand. Samen met de watervalletjes en andere elementen zorgt dit voor een verrassende en speelse tuinbeleving.
Bezoek de website van Kasteel Rosendael
9. De tuinen van de Menkemaborg
De tuin van de Menkemaborg, gelegen in Uithuizen in de provincie Groningen, is een prachtig voorbeeld van een 18e-eeuwse formele tuin. De tuin is ontworpen in de stijl van de Hollandse Barok en kenmerkt zich door strakke lijnen, symmetrie en decoratieve elementen zoals heggen, vijvers en beelden. Een bijzonder kenmerk van de tuin zijn de sierlijke rozenbogen die tijdens de bloeiperiode een kleurrijk en geurend schouwspel bieden. Daarnaast bevindt zich in de tuin een indrukwekkende perenberceau, een lange loofgang van perenbomen die zorgen voor een schaduwrijk pad en een unieke sfeer. De tuin is verdeeld in verschillende secties, waaronder een rozentuin, een nutstuin en een boomgaard, elk met zijn eigen unieke charme en historische betekenis. Als bezoeker kun je genieten van een rustige wandeling door de goed onderhouden paden, terwijl je de weelderige beplanting en de historische ambiance van de Menkemaborg in je opneemt. Het ensemble van tuin en borg biedt een harmonieuze combinatie van natuur en historie, die de grandeur van de voormalige Groningse adel prachtig weergeeft.
Bezoek de website van de Menkemaborg
10. Tuinen van Huis Verwolde
De tuinen van Huis Verwolde bestaan uit een parkbos in Engelse landschapsstijl met glooiende gazons, vijvers en bijzondere monumentale bomen. Het ontwerp is van Hugo Poortman. In de binnentuin vind je mooi aangelegde vaste plantenborders, ontworpen door Liesbeth Canneman-Philipse (1909-1987). De tuin herbergt ook een oranjerie en een koetshuis, en is van april tot eind oktober open voor bezoekers onder het beheer van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.
Bezoek de website van Huis Verwolde