De tentoonstelling over drie eeuwen tafelcultuur op Slot Zuylen, die oorspronkelijk op 14 januari zou eindigen, is verlengd tot en met 3 maart! Tussen oktober en januari was het zó druk op Slot Zuylen, dat de organisatie graag nog meer bezoekers de gelegenheid geeft om de tentoonstelling te komen bekijken. Naast tafels vol zilver, porselein, linnen en grootse boeketten, kun je in de tentoonstelling ontdekken hoe het personeel al deze pracht en praal mogelijk maakte.
Een van de machtigste families van Utrecht
Slot Zuylen werd tussen 1668 en 1952 ononderbroken bewoond door de adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken. In de bijna drie eeuwen dat de familie het huis bewoonde werden talloze spectaculaire ontvangsten en diners georganiseerd. Vanaf de late 17de eeuw tot het midden van de 19de eeuw gold de familie Van Tuyll van Serooskerken als een van de machtigste en rijkste adellijke families van Utrecht. Met groot vertoon manifesteerden zij zich, niet in de laatste plaats aan tafel! In de vroege 20ste eeuw leefde de familie meer ingetogen, maar bij belangrijke gelegenheden gebruikten zij net zo goed het spectaculaire tafelgoed dat door hun voorouders bijeen was gebracht. Het huispersoneel – soms aangevuld met oproepkrachten uit het dorp – kon dagen bezig zijn met de voorbereiding. Op de dag zelf werden de mannelijke personeelsleden in kostbare livreien gestoken.
Uniek receptenboekje
In de tentoonstelling komen alle facetten van dineren en ontvangen tussen de 17de en 20ste eeuw aan bod; meer dan 200 stukken historisch tafelzilver, een gigantische verzameling tafellinnen en vele porseleinen serviezen zijn te bewonderen. Er zijn belangrijke archiefstukken, zoals een uniek receptenboekje van de kasteelkok van Slot Zuylen, foto’s van het personeel, oude menukaarten en tafelschikkingen. Veel stukken die worden getoond zijn in particulier bezit of liggen normaliter in het depot van Slot Zuylen en zijn na 3 maart vrijwel nooit meer zichtbaar.
Nog éénmaal de historische beleving
Voor wie het bekijken van de tentoonstelling nog niet genoeg is, organiseert Slot Zuylen nog éénmaal een diner waarbij bezoekers zelf kunnen ervaren wat het betekende om bij de baron aan te mogen schuiven. Eerder al waren twee avonden binnen een week uitverkocht. De bezoeker kan zelf ervaren hoe het was om ontvangen te worden door de familie Van Tuyll van Serooskerken in de vroege 20ste eeuw. Het menu is gebaseerd op de recepten uit het kookschrift van de kok van Slot Zuylen, er is bediening door personeel in livrei en onder genot van live muziek wordt in vijf gangen het diner geserveerd. Vooraf worden gasten voor een aperitief in de Blauwe Kamer ontvangen. Na een rondleiding door de tentoonstelling schuiven gasten aan voor het diner in de Gobelinzaal.
Tickets via www.slotzuylen.nl/agenda