Tijdens opgravingen bij de ruïne van het Gelderse Kasteel Nijenbeek in het plaatsje Voorst is een bijzondere ontdekking gedaan: archeologen vonden een bijzondere zegelstempel uit de dertiende eeuw. Waarschijnlijk heeft het object ooit toebehoord aan ridder Dirck van Nijenbeek, de kasteelheer die het slot bewoonde in de dertiende eeuw. Archeologen spreken van een unieke vondst.
Zegelstempels
Iedereen kent wel de rode zegels, die in vroeger tijden werden gebruikt om documenten mee te ‘verzegelen’. Zegels waren een soort merkteken waaraan de ontvangen kon zien dat het document afkomstig was van de afzender en geen vervalsing. Ook werden zegels gebruikt om zaken mee af te sluiten: een ongebroken zegel betekende dat een brief – maar ook een deur of kist – niet was geopend.
Met een metalen zegelstempel, voorzien van een familiewapen of andere unieke inscriptie, kon men de authenticiteit van de zegel garanderen. Wanneer de eigenaar was overleden werd de zegel meestal vernietigd. Dat is waarschijnlijk ook gebeurd met de zegel die gevonden is bij de kasteelruïne in Voorst, want een deel van de zegel is er afgeslagen. De overgebleven zegel werd gevonden in de voormalige slotgracht van Kasteel Nijenbeek, dat pas sinds de Tweede Wereldoorlog een ruïne is.
De gevonden zegelstempel is redelijk fors, met een diameter van zes centimeter en een dikte van bijna een centimeter. Volgens bureau Raap, de vinders van het object, is een zegel van dit formaat tamelijk uniek. De vondst is al in de zomer van 2018 gedaan maar pas nu komt men met het nieuws naar buiten. De zegel wordt, samen met andere vondsten tentoongesteld bij het voormalige kasteel.
Bron en meer informatie: www.raap.nl en denijenbeek.nl