In de tv-serie ‘Verdwenen Kastelen van West-Friesland’, uitgezonden op regiozender NH Nieuws gaat erfgoedspecialist Marius Bruijn op zoek naar de verdwenen kastelen en burchten van het gebied tussen Amsterdam en Den Helder. De geschiedenis van de West-Friese kastelen van Floris de Vijfde is nog lang niet volledig bekend. De serie neemt je mee op een fascinerende zoektocht door de tijd in het West-Friese landschap.
Animaties brengen verdwenen kastelen tot leven
In de vijfdelige serie brengt NH Nieuws met animaties de verdwenen kastelen Wijdenes, Nuwendoorn, Middelburg, Nieuwburg en het nog deels bestaande kasteel Radboud tot leven. Een schets in het landschap, gebaseerd op nieuw onderzoek vanuit historische bronnen en archeologie.
Dankzij nieuw onderzoek kantelt het traditionele beeld van deze kastelen als ‘dwangburchten’. De tv-makers laten zien hoe deze kastelen complete mini-samenlevingen zijn, met een scala aan functies zoals dijkbewaking, handel, rechtspraak en als boerenbedrijf. Functies die nog steeds belangrijk zijn in onze samenleving.
Bekijk hier alle afleveringen:
Aflevering 1: Kasteel Wijdenes
Eén van de grootste mysteriën als het om middeleeuwse kastelen gaat, is het kasteel van Wijdenes. We weten dat het heeft bestaan, maar de locatie en hoe het eruitzag is nog altijd onbekend. Het kasteel van graaf Floris de Vijfde werd eind 13de eeuw door de West-Friezen tot de grond toe afgebroken.
Aflevering 2: Kasteel Nuwendoorn
Het is het enige kasteel dat graaf Floris de Vijfde rond 1282 in één keer liet bouwen vanaf de tekentafel: de Nuwendoorn bij Eenigenburg. Niet alleen een dwangburcht, maar bij uitstek een kasteel die de waterwegen bewaakte, concluderen onderzoekers. En met de komst van de eerste West-Friese dijkgraven in die tijd, staat het aan de basis van ons huidige waterschap.
Aflevering 3: Kasteel de Middelburg
Het is tegenwoordig niet meer dan een klein eilandje in de Oudorperpolder, afgeschermd met een hek. Maar schijn bedriegt. In 1942 wordt hier – in Alkmaar – kasteel de Middelburg opgegraven. Pas sinds kort weten we dat het ten minste dubbel zo groot moet zijn geweest, met allerlei gebouwen, een haven en een enorme voorpoort.
Aflevering 4: Kasteel de Nieuwburg
Het is oorlog als kasteel de Nieuwburg bij Alkmaar wordt gebouwd, de plek waar beul ‘Jan de Hangman’ geregeld over de vloer komt. Deze koningsburcht bewaakte de grens van West-Friesland. Maar als het kasteel eenmaal van vader op zoon over gaat, wordt het veel meer dan alleen een militair afschrikwekkend bouwwerk.
Aflevering 5: Kasteel Radboud
De paniek slaat toe in 1334: moeten het kasteel en de stad Medemblik verplaatst? Een stormvloed verwoest een groot deel van Nederland, met duizenden doden tot gevolg. De grafelijkheid treft maatregelen en zo komt kasteel Radboud er totaal anders uit te zien. Niet alleen was het ooit vier keer zo groot, onderzoekers ontdekken steeds meer over de omgeving – de minisamenleving – van het kasteel.