Het Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelenstichting werken samen in het landelijke onderzoeksproject Oorlog in Arcadië, 1940-1945, over kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Oorlog in Arcadië, 1940-1945 is nog vrij onbekend. Daar brengt dit project verandering in. In een korte documentaire leer je meer over de mobilisatie en inval in de provincie Utrecht en wat dat betekende voor o.a. voor Kasteel Amerongen en Huis Doorn.
De Grebbelinie als verdedigingslinie
De Grebbelinie strekt zich uit in het oosten van de provincie Utrecht, vanaf de Nederrijn bij de Grebbeberg, door Veenendaal en Amersfoort, tot aan Spakenburg. Deze waterlinie werd oorspronkelijk aangelegd als verdedigingslinie tegen vijandelijke invallen vanuit het oosten. Omdat Nederland voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, was er weinig aandacht besteed aan de linie. Ook het leger was zwak en sterk verouderd.
Maar toen de internationale spanningen opliepen rond 1935, begon er weer activiteit te komen in de militaire organisatie. In augustus 1939 leek het uitbreken van een nieuwe oorlog onvermijdelijk. Op 28 augustus kondigde het Kabinet De Geer IIde algehele mobilisatie af. Dit betekende onder andere de mobilisatie van de Grebbelinie en de Utrechtse Heuvelrug. In eerste instantie was het bedoeld als voorverdediging, maar de Nieuwe Hollandse Waterlinie was dusdanig verwaarloosd dat uiteindelijk op het laatste moment werd besloten om de beter onderhouden Grebbelinie als hoofdverdedigingslinie te gebruiken. Met grote inzet werd er hard gewerkt om alle onderdelen te versterken en gereed te maken voor oorlogshandelingen.
Honderden soldaten kwamen naar de provincie Utrecht en werden ingekwartierd op landgoederen en kastelen, zoals Kasteel Amerongen en Landgoed de Tanghe. Ook Huis Doorn, waar nog altijd de voormalige keizer van Duitsland woonde, kreeg te maken met de mobilisatie.
In de korte documentaire ‘Utrechtse landgoederen in oorlogstijd’ wordt teruggeblikt op deze tijd.
Bekijk hier de documentaire:
Bezoek ook de themawebsite Oorlog in Arcadië