Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. Maak kennis met oude tuinen en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken!
1. De kruidentuin van landgoed Oostbroek in De Bilt
Luie kluiten en vlijtige monniken
Er is veel gebeurd sinds landgoed Oostbroek in de provincie Utrecht een klooster was, maar de tuin die je nu kunt bezoeken, ligt op dezelfde plek als 900 jaar geleden. De tuin wordt met monnikengeduld onderhouden door vrijwilligers en is nog steeds een rustige haven voor zieken. Nu van het moderne naburige ziekenhuis.
2. De Hof van Schaesberg in Landgraaf
Waakzame wachters en paarse wortels
De Hof van Schaesberg bij Slot Schaesberg in Limburg heeft een moestuin waarin groente, kruiden en bloemen bloeien. Deze voorzagen in de 16de eeuw het slot en zijn bewoners van eten en grondstoffen.
3. De warmoes- en kruidhof van het Muiderslot in Muiden
Inspiratie in de pruimentijd
Het Muiderslot in Utrecht nam het voortouw in Nederland bij het herstellen van moestuinen. De beroemdste bewoner van het Muiderslot was een dichter en ook de eerste niet-adellijke drost van Muiden. PC Hooft liet niet alleen toneelstukken en dichtwerken na, maar ook een heel bijzondere tuin.
4. De moestuin van landgoed Zuylestein in Leersum
Hoepelrokken en bosvarkens
De moestuin van de ridderhofstad Zuylestein in de provincie Utrecht was aangelegd om te imponeren. De eigenaar laat ons de zeventiende-eeuwse tekening zien waarmee zij de moestuin nauwgezet heeft gereconstrueerd en neemt ons mee naar de varkens in het eikenbos.
5. Het leifruit van Dekema State in Jelsum
Vormvaste fruitbomen
De boomgaard van Dekema State in Friesland is een lustoord voor leifruit. De tuinbaas laat ons zien wat je kunt bereiken met een paar latten en heel veel kennis en geduld.
6. De moestuin van de Menkemaborg in Uithuizen
Poffers en hoestdrank
Bij de Menkemaborg in de provincie Groningen nemen we niet alleen een kijkje in de tuin, maar ook in de keuken. Daar worden we voorgelezen uit het boek dat de borgvrouwe zelf schreef met recepten voor eten, hoestdrank en haarverf.
7. De moestuin van landgoed Twickel in Delden
Oranje boven
Op landgoed Twickel leven vijf eeuwen tuingeschiedenis naast elkaar. De tuinman, de tuinbaas en vrijwilligers leiden ons door de overvloed aan moestuinen, kassen en siertuinen met als kers op de taart de oranjerie in de formele tuin.
8. Sociale tuinderij de Scheve Schup op landgoed Haanwijk in Halder
Scheppen en schoffelen om op verhaal te komen
We zijn op bezoek bij de Scheve Schup op Landgoed Haanwijk. De moestuin laat zien wat tuinieren betekent voor de grote en kleine gemeenschap rondom een historisch landgoed.
9. Ockenburgh in Den Haag
Van keukentafel tot KasCafé
De voormalige buitenplaats Ockenburgh in Den Haag zou eigenlijk gesloopt worden. Aan een keukentafel kwam het vaste voornemen om het huis te behouden voor de buurtbewoners. Vrijwilligers en vakliefhebbers lukte het om van een vervallen landhuis met een verdwenen tuin een lustoord voor jong en oud te maken.
10. Grootstal
Zaaien voor de toekomst
Bij Landgoed Grootstal in Gelderland opent zich een venster op de toekomst van de historische tuinen. De modelboerderij Bodemzicht op het landgoed verkent de wegen naar duurzaam en toekomstgericht tuinieren.
Deze serie podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen en financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.