Tegenwoordig kennen we Korea van merken als Samsung en Kia, de ongekende populariteit van K-Popbands zoals BTS, de Koreaanse keuken en de Oscarwinnende film Parasite. Met de grote Koreatentoonstelling duikt het Princessehof in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van de keramiek die in Korea zo verweven is met de tradities. Topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul komen voor het eerst naar Nederland!
KOREA. Poort naar een rijk verleden
Onder de titel KOREA. Poort naar een rijk verleden brengt Keramiekmuseum Princessehof de cultuurgeschiedenis van Korea voor het voetlicht. Aan de hand van de keramiek die in Korea zo verweven is met de tradities maak je kennis met oude en nieuwe kunst uit dit bijzondere land. Speciaal voor de tentoonstelling komen topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul naar Leeuwarden, deze voorwerpen zijn voor het eerst in Nederland te zien.
Big in Korea
Hoewel er intensieve contacten waren met buurlanden China en Japan, was Korea lange tijd onbereikbaar voor het Westen. Een tipje van de sluier werd opgelicht door het verslag van Hendrik Hamel, een uit Gorinchem afkomstige boekhouder. Hamel leed in 1653 schipbreuk bij de kust van het huidige Zuid-Korea. Tijdens zijn verblijf schreef hij een verslag over zijn belevenissen en de Koreaanse samenleving. De publicatie hiervan werd een best-seller in Europa. Tegenwoordig zegt de naam Hendrik Hamel weinig mensen in Nederland iets. In Zuid-Korea daarentegen is Hamel een nationale bekendheid; er zelfs een museum aan hem gewijd.
Elitecultuur en schoonheid
Van een celadon wijnpot om rijstwijn uit te drinken tot aandoenlijke waterdruppelaars en andere gebruiksvoorwerpen om kalligrafie mee te beoefenen; de Koreaanse elite had tijd en geld om zich bezig te houden met andere zaken dan werk. Dit gold met name voor de mannen en de cultuur die hieruit ontstond staat bekend als ‘yangban’. Luxe-objecten en statussymbolen in de tentoonstelling maken deze upper class-cultuur voelbaar: een blauw-witte vaas met een Chinees gedicht, een stempel in de vorm van een aapje voor het signeren van belangrijke documenten en typische accessoires van de yangban klasse, zoals een zwarte hoed en een lange pijp. Dit laatste object was een ultiem statussymbool in de achttiende eeuw; er was namelijk een bediende voor nodig om de pijp te roken.
Verfijnde celadon doosjes uit de Goryeo dynastie (918-1392), waar pigmenten en haaraccessoires in werden bewaard, laten zien hoe het specifieke Koreaanse schoonheidsideaal dat nu bekend staat als K-beauty een lange geschiedenis kent. Zo is BB-cream een Koreaanse uitvinding en inmiddels wereldwijd populair onder mode- en make-up liefhebbers. K-Pop bandleden, met hun perfecte uiterlijk, hebben een grote invloed op het zelfbeeld van jonge mannen en vrouwen. In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan deze hedendaagse ‘beauty-cultuur’.
Gratis te bezoeken op openingsdag
De grote tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden opent zaterdag 16 oktober in het Princessehof in Leeuwarden. Om de openingsdag te vieren, en iedereen de mogelijkheid te bieden de tentoonstelling te komen bekijken, is museumentree die dag gratis. Op die zaterdag is het extra feestelijk in het museum met workshops, Koreaanse hapjes en muziek van befaamd celliste Amber Docters van Leeuwen. Entree is gratis, maar er zijn beperkt aantal tickets beschikbaar. Reserveren kan via www.princessehof.nl
Over het Princessehof
Het Princessehof is een 18de-eeuws stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden en dankt zijn naam aan de stammoeder van het Nederlandse koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Maria Louise, afkomstig uit een belangrijke adellijke Duitse familie, trouwt op 21-jarige leeftijd met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Haar veelbewogen leven wordt uit de doeken gedaan in de permanente expositie Het Princessehof van Maria Louise.
Vandaag de dag is het gebouw een musuem met een rijke collectie keramiek, met een nadruk op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk een veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel.
Leuk om te weten: In 1898 werd in hetzelfde pand de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. In de kleine expositie Thuis bij M.C. Escher leert men de jonge Maurits Escher kennen. Ook maakte straatkunstenaar Leon Keer een grote anarmorphische muurschildering in de gewelfde kelder van het Princessehof, als ode aan de wereldberoemde Escher.