Van 30 mei tot en met 4 juni 1768 ontving het Amsterdamse stadsbestuur in het stadhuis, het huidige Koninklijk Paleis, hoog bezoek: stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau en zijn vrouw Wilhelmina, Prinses van Pruisen. Het monumentale stadhuis kreeg voor even vorstelijke allure. Deze gebeurtenis staat centraal op de tentoonstelling De Prins en de Stad – Willem V in Amsterdam, die op 5 juli feestelijk is geopend door prins Constantijn. Tot en met 17 september herleeft in het Koninklijk Paleis Amsterdam de grootste ontvangst van de achttiende eeuw.
De Prins en de Stad
Centraal in de tentoonstelling staat de ontmoeting tussen de machtigste persoon en de machtigste stad van het land; een verhaal over vorstelijk en politiek spektakel in de opmaat naar een onstuimige tijd. Met diners, audiënties, rijtoeren en een spectaculair dansfeest in de Burgerzaal van hun indrukwekkende stadhuis haalde het Amsterdamse stadsbestuur alles uit de kast voor het kersverse prinselijk paar. Amsterdam had de machtige stadhouder nodig. Door oorlog en concurrentie in de handel stokte de economische groei. Armoede nam toe en er was onvrede over het bestuur. Op zijn beurt wilde de jonge Willem V voet aan de grond krijgen in de machtige stad. Beide politieke grootmachten zochten elkaar op.
Voor de Amsterdammers was de vijfdaagse ontvangst een welkome afleiding in onzekere tijden. Voor even leek alles goed. Tegen het decor van vlaggenvertoon, gevelilluminaties en feestelijkheden schudden de burgemeesters van Amsterdam en stadhouder Willem V elkaar de hand. Onwetend dat deze onrust eind achttiende eeuw zou uitmonden in een strijd tussen patriotten en orangisten en een omwenteling van het staatsbestel.
‘Wie zal dansen met de Prinses?’
In beeld en geluid ervaren bezoekers de historische sensatie van het grootste bal dat plaatsvond in de Burgerzaal, waarbij ruim duizend gasten uit binnen- en buitenland dansten tot diep in de nacht. De twee stadhoudersstoelen speciaal gemaakt voor deze vijfdaagse ontvangst keren na 255 jaar terug naar de plek waarvoor ze zijn gemaakt.
Uit de Koninklijke Verzamelingen zijn bijzondere collectiestukken van Willem V te zien, zoals zijn Windsoruniform en sierdegen en vijf bijzondere portretten, waaronder topstukken geschilderd door Johann Friedrich August Tischbein (1750-1812).
In de zaal waar Willem V dineerde wordt een vorstelijk banket gereconstrueerd met servies en bestek van Willem V en imposant suikerwerk, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door toppatissier Jeroen Goossens.
Stadswandeling
Ontdek Amsterdam en wandel in de koetssporen van Willem V. In 10.000 stappen bekijkt u plekken die het Prinselijk Paar in 1768 bezocht. Loop langs bekende gebouwen, naar verborgen binnenplaatsen en door pittoreske straten. Van het Koninklijk Paleis en de Dam via het Scheepvaartmuseum en de synagoges naar het voormalig weeshuis en de Schouwburg.
In 255 jaar is er veel veranderd in Amsterdam, maar als u goed kijkt zijn elementen van toen nog overal te vinden. De stadwandeling is gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling.
De tentoonstelling is dagelijks te zien tot en met 17 september 2023.
Meer info en tickets: www.paleisamsterdam.nl