In de loop der eeuwen werden de kasteelrecepten van Slot Zuylen doorgegeven van de ene kok op de andere. In een receptenboekje werden ze door iedere kok eens in de zoveel jaren opnieuw opgeschreven. Vele recepten gaan al honderden jaren mee. Één van de klassiekers van Slot Zuylen is de ‘stevige wortelpodding.’ Met dit recept is Slot Zuylen finalist in de wedstrijd ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland,’ georganiseerd door de Dag van het Kasteel.
Stevige wortelpudding uit eigen tuin
Het recept waarmee Slot Zuylen meedoet is een wortelpudding. Het recept komt uit een oud receptenboekje dat ruim honderd jaar geleden gebruikt werd door de kok van het slot. Pudding was destijds schijnbaar populair bij de kasteelbewoners, want het boekje staat vol met allerlei puddingrecepten. De wortelpudding is een stevige pudding op basis van verkruimeld beschuit. Voor Slot Zuylen is het receptenboekje een inspiratiebron om duurzaam te koken. Op het kasteel bepaalde het seizoen wat er op tafel stond bij de baron en barones. Ingrediënten werden immers zoveel mogelijk uit de eigen moestuin gehaald. Dat principe past het slot nog steeds toe in het museumcafé.
Wedstrijd
De driekoppige jury, bestaande uit stichting Dag van het Kasteel voorzitter Nathalie van Verschuer, chefkok London Loy en culinair historicus Manon Henzen, heeft tien recepten als finalist gekozen. Nu is het echter de beurt aan het publiek om te stemmen. Tot en met 31 maart 2024 kan iedereen vanaf 18 jaar stemmen via www.kasteelprijs.nl.
Onder de stemmers wordt een kasteelovernachting met diner voor twee personen verloot. De drie kastelen met de meeste stemmen krijgen begin april 2024 een bezoek van de jury om de recepten op smaak te beoordelen. Op donderdag 16 mei wordt de winnaar bekend, tijdens de officiële aftrap van Dag van het Kasteel.
Slot Zuylen gaat voor de hoofdprijs van €10.000,-. Het te winnen bedrag komt ten goede aan de instandhouding van dit unieke Utrechtse erfgoed!