Nergens in Nederland vind je zoveel landgoederen en kastelen op korte afstand van elkaar als rond het dorpje Vorden in de Achterhoek. Daar, verscholen in het eeuwenoude cultuurlandschap, bevindt zich een kasteeltuin van internationale allure. Van over de hele wereld komen tuinliefhebbers er naar toe om te genieten van deze ‘Tuinen van de Wiersse’. Het particuliere landgoed is slechts een paar keer per jaar geopend voor publiek, dus toen de corona-maatregelen het toelieten, grepen we onze kans.
Onmiskenbaar de Achterhoek
Het eerste dat opvalt als je de lange oprijlaan op loopt is het schilderachtige landschap aan weerszijden van de laan: licht glooiende weiden met hier en daar een eeuwenoude solitaire beuk of eik die schaduw biedt aan groepjes loom kauwende koeien…onmiskenbaar de Achterhoek.
Aan het eind van de laan komen we bij een bescheiden maar elegant gebouw. Eerst denken we nog even dat het om een bijgebouw of oranjerie gaat, maar als we later de tuin betreden zien we dat het toch echt het hoofdgebouw is. Achter het versierde geveltje gaat namelijk nog een stevig slot schuil.
Kinderfietsjes op de brug
Kinderfietsjes op de brug over de slotgracht duiden erop dat er gewoon geleefd wordt in het kasteel. Wat een heerlijke plek om op te groeien! Al googelend komen we erachter dat het huis sinds 1678 permanent bewoond wordt door opeenvolgende generaties van dezelfde families. Eerst de Van Heeckerens, de Van Limburg Stirums, daarna de familie de Stuers (waarvan monumentenbeschermer Victor de Stuers de bekendste telg was) en tenslotte via huwelijk de Engels-Ierse familie Gatacre. De huidige ‘vrouwe van De Wiersse’ is Mary Gatacre, die samen met haar man Aart Jonkers sinds 2018 het werk van haar grootouders en ouders aan de tuinen voortzet.
Dat werk begon ruim honderd jaar geleden, toen de jonge Alice de Stuers zich ontfermde over het 16 hectare grote landgoed, dat haar vader Victor had gekocht had van zijn schoonfamilie. Samen met haar Iers-Engelse echtgenoot William Edward Gatacre stortte Alice zich met veel enthousiasme op het restaureren en verfraaien van de tuin. Zichtlijnen werden gecreëerd, nieuwe wandelpaden werden aangelegd, hagen werden geplant en de ooit gedempte grachten werden weer uitgegraven. Geheel volgens de toen heersende mode en smaak van de bewoners werd de tuin voorzien van historiserende beelden, terracotta vazen, diverse terrassen en romantische doorkijkjes.
Natuurlijk karakter
Wat de Gatacres in hun tuinontwerp wilden vermijden was een al te rigide, geometrische opzet. De tuinen moesten een natuurlijk karakter krijgen, waar terughoudend gebruik van plantensoorten en behoud van natuurlijke bomengroepen een losse, intieme sfeer moesten oproepen. Dat is verbazingwekkend goed gelukt. De tuin ademt een weldadige terloopsheid, alsof moeder natuur hier vrijelijk haar gang mag gaan. De meer formele delen van de tuin, zoals de rozenparterre en de verdiepte ‘Lage tuin’, vormen een mooi contrapunt met de romantische wandelpaden en vele doorkijkjes in het bospark vol azalea’s en rodondendrons.
Droom van een moestuin
Om de tuin ten volle te genieten is één bezoek niet genoeg. We gaan dan ook zeker nog een keer terug in het najaar, wanneer de tuin in prachtige herfstkleuren getooid zal zijn. Een van de hoogtepunten van dit pinksterbezoek is de moestuin, die je bereikt via een stijlvol aangelegd laantje met bijzondere Ierse taxusbomen. Dit is een moestuin om van te dromen: een zonnig en windstil plekje in het bos, omzoomd door een mooie beukenhaag. Vanaf de keurig onderhouden smalle bedden met graspaadjes ertussen lachen de jonge groenten, kruiden en bloemen ons tegemoet. De zomer is begonnen, wat een rijkdom!
Zelf een bezoek brengen aan De Wiersse
Zin gekregen om zelf een bezoek te brengen aan de Tuinen van de Wiersse? Je kunt dan het beste even kijken op de website voor de open dagen en tijden.
Landgoed de Wiersse
Wiersserallee 9
7251 LH Vorden NL
Tel.: 00 31 (0)573 451409
E-mail: info@dewiersse.com