Deze week werd de Ithaka-prijs voor het beste boek van 2020 over Nederlandse kastelen en buitenplaatsen bekendgemaakt. Uit 10 boeken die recent zijn verschenen koos de jury onder aanvoering van Paul Schnabel het boek ‘Hoveniers van Oranje’ van Lenneke Berkhout.
Rond oude kastelen en buitenplaatsen vind je meestal parkachtige tuinen, met groepjes bomen, gazons, vijvers en slingerpaadjes. Maar dat is niet het beeld dat de kasteelbewoners van voor de 19de eeuw zagen. Want in de 17de eeuw was de formele Franse stijl populair. Symmetrisch strakke vakken, met barokke broderieën en afzonderlijk geplaatste gewassen bepaalden het beeld. Een nieuw boek geeft een gedetailleerd beeld van de aanleg en onderhoud van de tuinen van de tuinen van de Oranjes uit de periode 1621 – 1732, zoals Paleis Het Loo, Paleis Soestdijk en de nu verdwenen paleizen Honselaarsdijk en Ter Nieuburg.
De jury prijst de wijze waarop schrijfster Lenneke Berkhout – die met dit onderzoek promoveerde – het werk van deze 17de- en 18deeeuwse hoveniers beschrijft en tegelijk ook een uitstekend gedocumenteerd beeld geeft van hun persoonlijke omstandigheden, financiën en maatschappelijke positie. Interessant zijn de onderdelen die betrekking hebben op de werkrelatie met hun vorstelijke werkgevers alsmede hun internationale contacten. Zo krijgt de lezer een gedetailleerde kijk op de monumentale aanleg van de tuinen van de nu verdwenen paleizen Honselersdijk en Huis ter Nieuburg maar ook van die van Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Interessant hierbij is de grote rol van de hoveniers, hun families en nazaten in het tuinontwerp, ontwikkeling en onderhoud. Meer weten? Gan naar de website van de Stichting Kastelen en Buitenplaatsen (sKBL).
Het boek is verschenen bij Uitgeverij Verloren en te bestellen bij Bol.com.
(bron: sKBL)