Vanwege de Coronacrisis zijn alle kastelen voorlopig weer gesloten voor publiek. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet kunt genieten van het prachtige erfgoed. Want via internet zijn diverse Nederlandse kastelen toch virtueel te bezoeken. Kom mee op ontdekkingstocht!
Dwaal door Kasteel het Nijenhuis
Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in de provincie Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. Kasteel het Nijenhuis wordt het voor het eerst vermeld in 1382 en werd in de loop der eeuwen bewoond door diverse adellijke geslachten, onder wie de families Van Ittersum, Bentinck, Von Knobelsdorff en Van Pallandt. Momenteel is het een onderdeel van Museum de Fundatie. Al is het kasteel momenteel gesloten, met deze ‘virtual experience’ kun je toch door de monumentale gangen en kamers dwalen.
Kasteel Amerongen, uit de as herrezen
Kasteel Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug was eeuwenlang het domein van de families Van Reede en Bentinck. Het huidige kasteel is gebouwd na een ander rampjaar, 1672, toen de Republiek van alle kanten werd aangevallen door Frankrijk, Engeland en Bernhard van Galen, de bisschop van Münster, die er een eigen staatje op nahield. De regenten waren radeloos, want de redeloze bevolking vermoordde de gebroeders De Witt en het land leek reddeloos verloren. Mede door het leiderschap van Willem III van Oranje en zijn vertrouwelingen, waartoe ook de bewoners van Kasteel Amerongen behoorden, werden de vijanden verdreven en het land gered. Kasteel Amerongen werd door de Fransen in brand gestoken, maar net als de rest van het land herrees het glorieus uit de as. Dit laatste was vooral te danken aan de sterke vrouw van Amerongen, Margaretha Turnor. Klik op de onderstaande afbeelding om Kasteel Amerongen te bezoeken!
Kasteel Heeswijk
Het Kasteel van Brabant bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kun je beleven in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. De laatste eigenaren, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, waren verbonden aan het Koninklijk Huis. Kijk rond in dit prachtige huis via deze virtual tour:
Kasteel Cannenburch
Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel stamt al uit de 13de eeuw maar was al vervallen toen het in bezit kwam van de roemrijke legerleider Maarten van Rossum (1490-1555). Deze liet de ruïne omstreeks 1543 opbouwen en introduceerde hiermee de renaissance bouwstijl in Nederland. Zijn neef en opvolger, Hendrik van Isendoorn à Blois, voltooide het kasteel. Het historisch ingerichte kasteel kan normaal gesproken worden bezocht en in de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen.
Kasteel Oud-Wassenaar
Strikt genomen geen historisch kasteel, maar zeker de kleine moeite van het online bezichtigen waard is Kasteel Oud-Wassenaar. Dit kasteel-achtige huis kwam in de plaats van een kasteel dat in 1872 werd afgebroken. Op dezelfde plek werd in de jaren 1876-1879 een nieuw groot huis gebouwd met een trapgevel, zijvleugels en torens. Het is ontworpen door de neorenaissance-architect Constantijn Muysken, die in de voorafgaande periode de Italiaanse architectuur bestudeerd had. Sinds 1910 is OUd-Wassenaar een kasteel-restaurant. Het gastenboek toont een indrukwekkende stoet namen, van Winston Churchill tot prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven, die er hun bruiloft vierden in 1967.
Op bezoek bij de keizer in Huis Doorn
Tot slot nemen we je mee naar Huis Doorn, de plek waar de laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II, in ballingschap leefde na de Eerste Wereldoorlog. Het oorspronkelijke huis was een waterburcht die aan het eind van de 13e eeuw werd gebouwd voor domproost Adolf van Waldeck.In de eeuwen daarna bleef het bezit en residentie van de domproosten van Utrecht. In 1322 werd dit huis het verwoest maar in 1536 staat op dezelfde plek een ridderhofstad die de daaropvolgende eeuwen werd uitgebreid. In 1919 kocht de gevluchte ex-keizer Wilhelm het kasteel en de omliggende landen en bracht wagonladingen aan huisraad mee uit zijn keizerlijke paleizen in Duitsland. Veel daarvan is te bewonderen in het huidige museum Huis Doorn.
bron kopfoto: Huis Doorn