Wat zou je doen met een miljoen? Of met 10 miljoen? Of honderd? Voor het echtpaar Hans en Monique Melchers geen moeilijke vraag om te beantwoorden. Zij staken een groot deel van hun fortuin in de realisatie van hun droom: twee prachtige musea waarin ze hun bijzondere kunstcollectie kunnen tonen. Museum MORE in Gorssel toont hoogtepunten van magisch realistische schilderkunst. Voor de grootste vaderlandse schilder in dit genre richtten ze zelfs een apart museum in, Kasteel Huize Ruurlo.
Mooie traditie voortgezet
Het is een mooie traditie onder zakenlui die hun schaapjes ruimschoots op het droge hebben: de bouw van een eigen museum waar ze de kunst die ze dankzij hun fortuin konden verzamelen aan het publiek kunnen tonen. Denk aan de musea die door de schatrijke familie Guggenheim zijn gesticht. Of in eigen land aan het Kröller-Müller Museum, Singer Laren en Museum Voorlinden, die allemaal ontstaan zijn vanuit de verzameldrift van vermogende zakenlieden. Bankier Dirk Scheringa wilde zich ook graag bij dat rijtje voegen met zijn Scheringa Museum voor Realisme, maar zijn DSB-imperium viel in 2009 in duigen en zijn collectie Modern Realistische kunst dreigde eveneens uiteen te vallen. Ondernemer Hans Melchers (1938), die een fortuin verdiende met zijn chemiebedrijf Melchemie, ontfermde zich in 2012 over de werken van Nederlandse meesters in de collectie van Scheringa. Hij beloofde dat hij de kunstcollectie, aangevuld met eigen aankopen, in een nieuw museum zou onderbrengen, zodat iedereen er van zou kunnen genieten.
Kasteel Huize Ruurlo: een monument voor Willink
Melchers hield woord en liet het oude stadhuis van Gorssel, vlakbij zijn woonplaats Vorden, uitbreiden en verbouwen tot het prachtige Museum MORE. Daar bracht hij de werken onder van beroemde Nederlandse beeldend kunstenaars, zoals Pyke Koch, Jan Mankes, Dick Ket, Charley Toorop, Jan Beutener en Co Westerik. Voor de bekendste en grootste schilder van het magisch realisme werd een unieke locatie gevonden: Kasteel Huize Ruurlo. Daarmee kwamen voor Melchers twee liefdes samen: zijn liefde voor het oude kasteel, waar hij als kind al graag kwam, én zijn bewondering voor grootmeester Carel Willink. Melchers zelf woont overigens op het nabijgelegen landgoed ’t Onstein.
De redding van Ruurlo
Met de aankoop en verbouwing tot museum van Kasteel Ruurlo bracht Melchers weer leven in het oude – en vaak verbouwde – kasteel. Lange tijd behoorde het kasteel toe aan de adellijke familie Van Heeckeren, die het landgoed beheerden van begin 15e eeuw tot 1977. In de AVRO-serie ‘Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan‘ portretteerde Jort Kelder enkele leden van de familie Van Heeckeren die met man en macht de adellijke tradities in stand proberen te houden. Hun ‘huis’, Kasteel Ruurlo, kon echter niet in de familie behouden blijven en werd in 1977 verkocht aan de gemeente, die er het gemeentehuis in onderbracht. Na de gemeentelijke herindeling stond het gebouw jarenlang te verschimmelen totdat Melchers het kasteel in 2012 voor 1 miljoen euro kocht en er de dependance van Museum MORE in vestigde.
Wat er anders gebeurd zou zijn met het statige kasteel is ongewis, maar dat Melchers met zijn even smaakvolle als praktische verbouwing en renovatie het kasteel heeft gered van een treurig bestaan als partylocatie, is zeer waarschijnlijk.
Bezoekersinformatie
Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
www.museummore-kasteelruurlo.nl