Museum Voorlinden in Wassenaar pakt uit met het grootste retrospectief ooit van Ron Mueck. Dankzij zijn ongekende vakmanschap en ongelooflijke aandacht voor details creëert de Australische kunstenaar verbluffend realistische en intieme beelden waarmee hij universele ervaringen en gevoelens van de mens overbrengt. Bij Voorlinden zie je heel vroeg tot zeer recent werk, monumentaal groot én verrassend klein.
Ron Mueck
Kunstenaar Ron Mueck is bekend geworden om zijn enorm realistische sculpturen en zijn spel met schaalvergroting en -verkleining. Elk werk – hoe groot of klein ook – lijkt levensecht en geladen met emoties, zoals angst en onzekerheid. Daardoor groeide de Australische kunstenaar met slechts een beperkt oeuvre – 48 werken in totaal, waarvan ongeveer een derde in Voorlinden te zien is – in 25 jaar uit tot een internationaal zeer geliefd kunstenaar. In Man in Blankets (2000) toont hij bijvoorbeeld een volwassen man als én op het formaat van een ingebakerde baby, weggevlucht van de wereld, terwijl de bijna 7 meter lange vrouw van In Bed (2005) in gedachten verzonken lijkt.
Ron Mueck: ‘Hoewel ik veel aandacht besteed aan de buitenkant, wil ik vooral het leven binnenin vastleggen.’
Van gevoel tot vorm
Het retrospectief bij Voorlinden geeft een belangrijk overzicht van hoe Ron Mueck zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Daarin zie je volop alledaagse en universele thema’s als geboorte en dood voorbijkomen. Bijvoorbeeld in Big Baby II (1996-97), dat één van zijn eerste werken als autonoom kunstenaar is en onderdeel van de collectie van Voorlinden. In zijn vroege jaren laat Mueck vooral eenzame figuren zien, maar vanaf Couple under an Umbrella (2013) weergeeft hij ook relaties tussen figuren.
‘Het is echt bijzonder dat we deze werken bij elkaar hebben gekregen. Hij heeft een klein oeuvre, is enorm populair en veel werken zijn (semi)permanent opgesteld. Toch is het ons gelukt om het grootste retrospectief ooit neer te zetten.’
Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden
101 gigantische schedels
Hoewel Mueck vooral bekend is om zijn ongeëvenaarde weergave van de werkelijkheid, richt hij zich de afgelopen jaren meer op vorm, compositie en gebaar. Dat zie je duidelijk terug in zijn meest recente werk En Garde (Three Dogs, 2023). De solotentoonstelling start op het landgoed van Voorlinden met Dead Weight (2021), het eerste sculptuur dat hij maakte van gietijzer. Deze imposante schedel met een gewicht van maar liefst een ton is een voorbode op de zaalvullende installatie Mass (2016-17) in het museum, waarin je je weg baant door een memento mori landschap van 100 schedels van elk 1 meter bij 1 meter.
Voormalig poppenmaker
Ron Mueck (1958) groeide op in een Duitse familie in Melbourne, Australië. Zijn moeder maakte poppen en hij werkte zelf 20 jaar als poppenmaker en -speler, waaronder bij The Muppet Show en Jim Henson’s Labyrinth (1986). Dankzij een samenwerking met zijn schoonmoeder, de wereldberoemde schilder Paula Rego, zette hij op relatief late leeftijd zijn eerste stappen in de kunstwereld in 1996 en werd hij ontdekt. Al snel volgden een eigen solotentoonstelling en een residentie bij de National Gallery in Londen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van prominente instellingen, waaronder het Tate Modern, Fondation Cartier en National Galleries of Scotland. Mueck woont en werkt in het Verenigd Koninkrijk.
Documentaires: zeldzaam inkijkje atelier
Onderdeel van het retrospectief zijn het prijswinnende Still Life: Ron Mueck at Work (2013) en de recente documentaire Three Dogs, a Pig and a Crow (2023) van Gautier Deblonde. Beide documentaires geven een zeldzaam inkijkje in de totstandkoming van de beelden van Ron Mueck en hoe zijn werkproces in de loop der tijd is veranderd.
Museum Voorlinden

Museum Voorlinden bevindt zich op een van de vele buitenplaatsen die vanaf de 16de eeuw rond Den Haag zijn aangelegd. In de achttiende eeuw wordt het landgoed bewoond door de Portugese bankiersfamilie Lopes Suasso, o.a. bekend als financiers van de Glorious Revolution van Stadhouder-Koning Willem III. In het begin van de negentiende eeuw wordt op Voorlinden een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp van J.D. Zocher senior (1791-1870). Dit ontwerp wordt later aangevuld door zijn zoon J.D. Zocher junior (1820-1915).
Wanneer Voorlinden in handen van jonkheer ingenieur Hugo Loudon (1860-1941) komt, geeft deze in 1912 opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Na een periode als als opleidingscentrum voor ‘hoge ambtenaren’ van de PTT kwam het kwam het landgoed in eigendom van de ondernemer en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh, die een nieuw paviljoen – ontworpen door Dirk Jan Postel – liet bouwen waarin hij zijn kunstverzameling onderbracht. In 2016 opende koning Willem-Alexander Museum Voorlinden.
Tuinen van Voorlinden

De omliggende parktuin van het oude hoofdgebouw, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen. In dezelfde periode ontwerpt de landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940) opnieuw het landgoed en creëert nieuwe zichtlijnen. De combinatie van inheemse en exotische boomsoorten is van zijn hand. De bekende Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf is verantwoordelijk voor de prachtige de tuin rond het nieuwe museumpaviljoen.
Meer info & tickets via: www.voorlinden.nl